Colapsul sistemului de pensii nu mai poate fi evitat. Peste opt milioane de români trăiesc în afara granițelor și nu contribuie la sistemul de pensii din țară. Acestora li se adaugă în fiecare an peste 50 de mii de persoane, echivalentul populației unui municipiu. Asta în timp ce rata natalității este tot mai mică, iar speranța de viață e în creștere. 

Datele Institutului pentru Statistică arată că doar anul trecut au părăsit țara 50 de mii de români, o depopulare echivalentă cu populația municipiului Giurgiu.

În aceleași interval de timp a scăzut în luna aprilie 2023 față de aprilie 2022.

– spor natural aprilie 2023 = – 8.902 persoane

– spor natural aprilie 2022 = – 8.859 de persoane

– speranța de viață la bărbați – 72 de ani

– speranța de viață la femei – 79 de ani

Pe de altă parte, în timp ce populația ce ar urma să devină forță de muncă este tot mai mică, iar durata de viață crește, numeroși români activi decid să părăsească țara, ceea ce afectează cel mai profund colectarea constribuțiilor pentru pensii.

ROMÂNIA, ÎN TOPUL ȚĂRILOR CU PERSOANE STABILITE ÎN AFARA GRANIȚELOR

– 2011 – numărul românilor cu rezidența în altă țară a Uniunii Europene se ridica la 1,67 de milioane de persoane

– 2019 – numărul românilor cu rezidența în altă țară a Uniunii Europene se ridica la 2,5 milioane de persoane

– 2100 – populația României va scădea cu 6,6 milioane de oameni, față de nivelul pe care îl avem acum, în timp ce populația Franței și a Suediei va fi mai mare cu 2,6, respectiv 3,4 milioane de persoane, arată datele INS, potrivit Realitatea Plus.

Un fond de pensii private Pilonul II și Pilonul III vrea să se retragă din România – Ce se întâmplă cu economiile a peste jumătate de milion de români

Articolul precedentConsiliul Concurenței susține că alimentele de bază s-au ieftinit de la 1 august. Ce semne de întrebare ridică analiza?
Articolul următorBanca Națională a menținut neschimbată dobânda-cheie. Ce înseamnă asta pentru ratele românilor