Într-o conferință de presă susținută astăzi de către șeful IPJ Vaslui – Manuel Nacu, au fost prezentate principalele probleme cu care instituția se confruntă, și anume, lipsa de personal, starea precară a clădirilor în care funcționează mai multe prosturi de poliție din mediul rural, dar și întârzierea lucrărilor la sediul principal al Inspectoratului de Poliție Județean.
Referitor la întârzierea lucrărilor, reporterii Realitatea Plus au făcut o solicitare în acest sens încă din luna decembrie 2021, atunci când au fost înaintate mai multe întrebări cu privire la stadiul anevoios al contractului de execuție. Exact 30 de zile mai târziu, din partea instituției vasluiene a venit un răspuns în urma căruia aflăm că: „ordinul de începere al lucrărilor pentru „Consolidare și modernizare sediu IPJ Vaslui” a fost dat în data de 02 august 2017, după ce în prealabil, pe 26 iulie 2017, a fost încheiat un contract de execuție atribuit prin procedură simplificată societății Comconstruct SRL Vaslui”.
MILIOANE DE EURO „ARUNCATE PE PEREȚI”
Valoarea acestui contract de execuție este de 12.487.769 lei fără TVA, iar până la data de 10 ianuarie 2022 au fost decontate lucrări în sumă de 5.668.946 lei TVA inclus. Cu toate acestea, după aproape cinci ani, stadiul lucrărilor efectuate se ridică modest la doar 40% din capacitatea contractuală. Motivele? Modificările legislative privind salariul mediu pe economie pentru lucrătorii din domeniul contrucțiilor, pandemia Covid 19 și situația financiară a executantului, după cum ne-a comunicat ofițerul de presă Bogdan Gheorghiță.
OFERTA FIRMEI CÂȘTIGĂTOARE, CONFIDENȚIALĂ!
Mai aflăm că SC Comconstruct SRL Vaslui, executantul acestor lucrări, se află în procedura de insolvență încă din luna iunie 2020. Manuel Nacu, șeful IPJ Vaslui, spunea astăzi că instituția l-a chemat de fiecare dată pe constructor și s-a încercat determinarea acestuia pentru finalizarea lucrărilor. Nu se cunoaște însă dacă contractul permite rezilierea sau aplicarea de penalitați pentru aceste întârzieri, însă se știe sigur că oferta firmei câștigătoare acestui contract de execuției a fost clasată ca fiind confindențială.
STANDARDUL DE CALITATE ȘI MANOPERA, SUPRAVEGHEATE DE O FIRMĂ DE… SPECIALITATE
Toate aceste operațiuni de consolidare și modernizare al sediului IPJ Vaslui au fost supravegheate, cum dealtfel se face, de o firmă specializată în dirigenție de șantier. Teoretic, această firmă, despre care instituția (IPJ) nu a comunicat date de identificare, ar fi trebuit să supravegheze bunul mers al lucrărilor și să comunice beneficiarului, ori de câte ori e nevoie, despre impedimentele sau calitatea conformă/neconformă a materialelor folosite sau despre manopera (ne)corespunzătoare.
Este greu de crezut că în aproape cinci ani, această firmă care ține dirigenția de șantier, nu a transmis nici o informare legată de neconcordanțele legate de termenul de execuție ori despre starea sau modul de execuție al manoperei. Surse din cadrul IPJ spun că anumite lucrări de finisaje sunt departe de a fi cele mai reușite și că anumite operațiuni s-au făcut într-o ordine nefirească, urmând probabil, refacerea acestora după efectuarea unor intervenții de montaj.
Poziția pe care a adoptat-o IPJ Vaslui, respectiv a inspectorului șef Manuel Nacu, vizavi de informațiile solicitate individual de reporterul Realitatea Plus și „răsuflate” astăzi în conferința de presă cu scopul de a disipa atenția, arată că într-adevăr în spatele acestui contract de execuție s-ar putea ascunde mai mult decât se vede la suprafață.
Interesant pentru publicul vasluian și numai, este și timpul de răspuns la oferta de pe Seap, despre care vom detalia atunci când vom reveni asupra acestui demers, imediat ce vom primi din partea instituțiilor și firmelor conexe acestui contract de execuție, răspunsurile la solicitări.
Sursa: Realitatea de Vaslui