Cinci şalupe maritime de intervenţie de mare viteză au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră. Ceremonialul  de intrare în flotă a avut loc miercuri, 9 ianuarie, în Portul Constanța, în prezența ministrului de Interne, Lucian Bode

Proiectul a fost demarat în luna august a anului 2020, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a cinci șalupe maritime de intervenție, de mare viteză, model 1850 BV-CPB –Coastal Patrol Boat.  Valoarea contractului este de 34.464.000 de lei fără TVA  (6,9 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă-Frontiere Vize, șalupele de intervenție intrând în dotarea Poliției de Frontieră Române la sfârsitul anului 2021.

Imagine

„Șalupele maritime  fac parte dintr-un proiect mai amplu care presupune suplimentarea flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul căruia sunt achiziţionate  cinci şalupe maritime de intervenţie (model 1850 BV-CPB – Coastal Patrol Boat) și două nave maritime de patrulare (CPV-Coastal Patrol Vessel, contractul fiind semnat cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands în luna martie a anului 2021),” anunță reprezentanții Gărzii de Coastă

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime. Această achiziţie va conduce la îmbunătăţirea cooperării operaţionale în cadrul acţiunilor comune Frontex la care participă Poliţia de Frontieră Română, fără a priva totodată structurile operative la frontierele României de astfel de mijloace tehnice pe perioade îndelungate.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale şalupelor maritime de patrulare și intervenție model 1850 BV-CPB: capacitate de a executa misiune continuă 24 de ore; echipaj: 5 persoane (4 membri plus o persoană cu sarcini operaționale Frontex); viteză maximă: 40 noduri (peste 100 km/oră), lungime totală: 18,42 m; lăţime totală: 4,4 m; pescaj maxim: 0,95 m; autonomie de 500 mile marine.

Imagine

Prezent la eveniment, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că valoarea proiectului se ridică la aproximativ şapte milioane de euro.

“Asistăm astăzi la concretizarea unui proiect cu impact major în activitatea Gărzii de Coastă derulat de către Poliţia de Frontieră în cadrul programului naţional aferent fondului pentru securitate internă. Proiectul, finanţat din fonduri externe nerambursabile, în valoare de aproximativ 7 milioane de euro aduce în dotarea Gărzii de Coastă cinci şalupe maritime performante, de ultimă generaţie, cu dotări moderne”, a afirmat Lucian Bode.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentLudovic Orban cere demiterea de urgență a ministrului Energiei, Virgil Popescu
Articolul următorCâte milioane de euro cheltuie statul român pe „eternul” șantier de la IPJ Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau