Capitalizarea bursieră totală a celor cinci SIF-uri listate la Bursa de Valori București s-a situat la nivelul de 5 miliarde de lei la sfârșitul lunii iunie a acestui an, în creștere cu 7,8% fată de nivelul lunii mai, în timp ce activele nete au urcat cu 4,7%, la 8,46 miliarde de lei, informează Asociația Administratorilor de Fonduri din România.
Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii iunie a fost de 1,1 miliarde, cu 7,5% mai mare decât cea aferentă lunii precedente, iar nivelul activelor nete a urcat cu 4,5%, la 1,81 miliarde de euro, conform aceleiași surse, citată de Agerpres.
Toate cele cinci SIF au înregistrat evoluții pozitive, fiind consemnate creșteri de 9,4% pentru SIF Muntenia, 6% pentru SIF Moldova, 4% pentru SIF Banat-Crişana, 3,7% și 1,8% pentru SIF Transilvania, respectiv SIF Oltenia.Investițiile financiare pe termen scurt au crescut cu 2,6% fată de luna mai, până la 6,23 miliarde de lei, iar ponderea investițiilor pe termen scurt raportată la total active a scăzut la 69,6% în luna iunie, de la 70,5%, valoarea aferentă lunii mai.
Valoarea însumată a acțiunilor cotate (pe ansamblul portofoliilor SIF) a crescut cu 1%, până la 6,17 miliarde de lei, de la 6,1 miliarde de lei la final de mai, în timp ce ponderea acestora în total active SIF s-a diminuat la 68,9%, față de 70,9% în intervalul precedent.
Acțiunile necotate din portofoliul total al SIF-urilor, care însumau la sfârșitul lunii mai aproximativ 1,23 miliarde de lei, au crescut până la 1,24 miliarde de lei, având o pondere de 13,8% – în scădere de la 14,3% pentru finalul lunii precedente. Cea mai mare deținere de astfel de acțiuni s-a regăsit la SIF Oltenia, unde acestea au avut valoarea de 642 milioane de lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de doar75 milioane de lei.
Evoluția prețurilor din piață actuale comparativ cu cele ale lunii precedente a fost exclusiv pozitivă, fiind consemnate creșteri de 15% pentru SIF Moldova, 7,2% pentru SIF Banat-Crișana, de 6,1% pentru SIF Oltenia, pe ultimele două locuri situându-se SIF Transilvania, cu un plus de doar 2,9% şi SIF Muntenia, cu doar 1,6%. Discount-ul la care sunt tranzacționate în piață acțiunile celor cinci SIF-uri se situează în prezent între 25% pentru SIF Moldova și 56,7% pentru SIF Muntenia, conform sursei citate.
Comments are closed.