Aurul scade la minimele ultimului an. Când să cumpărăm?

Prețul aurului a scăzut, în sesiunea de luni, sub minimele ultimului an, pe măsură ce dolarul s-a stabilizat după scăderea suferită pe finalul săptămânii precedente.

Cotația spot a aurului a scăzut cu 0,38%, la 1.226 de dolari pe uncie, apropiindu-se de minimele înregistrate joia trecută, la 1,211 dolari. Contractele futures pe aur cu livrare în august au scăzut cu 0,60%, la 1.223 de dolari.

Aurul a scăzut cu 10% de la jumătatea lunii aprilie, scădere ce a fost determinată de o creștere puternică a dolarului american. Cotația a primit însă un ușor respiro săptămâna trecută, în urma declarațiilor președintelui Trump atât în privința dolarului cât și în ceea ce privește războiul tarifelor vamale, care au generat scăderea temporară a dolarului.

Graficul din ultimul an al cotației futures a aurului: sursa: cnbc.com

În afară de dependența de dolar, la scăderea aurului au mai contribuit doi factori: lipsa unor acutizări majore a conflictelor geo-politice (de genul celor cu Coreea de Nord sau Siria) dar și atitudinea vigilentă a Federal Reserve în privința inflației. Cu alte cuvinte, cele două cauze general valabile pentru activarea aurului ca instrument de refugiu nu au fost valabile în lunile recente.

Ole Hansen, analist Saxo Bank, a declarat agenției Reuters: „Pentru ca aurul sa crească puternic, trebuie să vedem pentru început că dolarul începe să dea semne de slăbiciune”.

Cu toate că Trump, într-o postare pe Twitter, i-a spus președintelui Iranului, Rouhani, că: „Niciodată, niciodată să nu mai ameninți Statele Unite” în urma declarației acestuia că politicile ostile ale SUA pot genera „războiul războaielor”, piețele de mărfuri (atât cele ale metalelor prețioase, cât și cele de energie) nu s-au lăsat impresionate de aceste declarații.

 

Graficul zilnic al cotației aurului: sursa: MetaTrader WebTrader

Se poate constata din grafic că prețul aurului încă se situează în acel canal descendent din luna aprilie a acestui an. În cazul în care tentativa de revenire începută în ultimele câteva sesiuni va continua, primul nivel de rezistență ar putea fi la 1.245 de dolari pe uncie, adică la în zona retragerii de 23,6 Fibonacci, zonă care coincide și cu ieșirea din acel canal de trend descendent. În acest context, orice intrare la cumpărare sub zona de 1.245-1.250 de dolari și/sau în lipsa ieșirii din canalul descendent prezintă riscuri importante și este de evitat.

Articolul precedentCapitalizarea bursieră a SIF-urilor a urcat, în iunie, la 5 miliarde de lei
Articolul următorMinisterul Turismului și ANPC vor să obțină aviz pe o Ordonanță catastrofală pentru turism

Comments are closed.