Producția industrială a înregistrat în primele patru luni ale anului 2018, un  avans de 4,6%, pe serie brută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a comunicat marți INS.

Seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a producției industriale în perioada analizată arată o creștere de 6,2%, datorate în cea mai mare parte indistriei prelucrătoare (+7,6%) și celei extrative (+3,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

 

Potrivit INS, în luna aprilie 2018, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 11,4%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-21,3%), industria prelucrătoare (-9,9%) şi industria extractivă (-6,6%).

Scăderea abruptă se explică prin sărbătoarea Paștelui care a redus numărul zilelor de muncă. Aceasta se vede în seria ajustată, în care există chiar o ușoară creștere de 2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+3,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,1%, respectiv cu 0,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 3,6%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+5,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 4,2%, respectiv cu 3,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,7%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,4%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,4%, respectiv cu 3,3%, mai arată datele INS.

Articolul precedentÎn luna aprilie, un întreg sector industrial a fost afectat de inflația record
Articolul următorROBOR la borna 2,90%. Pană la noi reglementări ale BNR indicatorul de referință taie cheful pentru împrumuturi

Comments are closed.