Mișcarea neașteptată a Chinei în războiul comercial declanșat de Donald Trump a făcut piețele financiare occidentale să sângereze puternic.
Banca centrală a Chinei a permis, luni, yuanului să se deprecieze într-o singură zi la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, lăsându-i pe traderii din Asia cu teama unui război valutar care va înghiţi şi alte state.
Efectul imediat: bursa americană a avut cea mai proastă zi din 2019, informează Bloomberg.
Peste 700 de miliarde de dolari s-au evaporat într-o singură zi din valoarea companiilor americane – indicele S&P 500 a scăzut luni cu 3%, iar pierderile Dow Jones Industrial Average au fost majore: peste 760 puncte.
Giganți ca Apple și IBM au scăzut pe bursa din New York cu aprox. 4%, iar Nike a pierdut aproape procente.
Totul a pornit de la riposta agresivă a Chinei în războiul comercial cu SUA: Banca Centrală a Chinei (PBOC) a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani.
Revenirea aversiunii faţă de risc, pe fondul temerilor privind impactul noilor tensiuni asupra creşterii economiei mondiale, a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, francul elveţian şi yenul japonez – acesta din urmă ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.
Analiştii se aşteptau ca autorităţile de la Beijing să apere pragul de şapte yuani pentru un dolar, important din punct de vedere psihologic.
Dar Banca Centrală a Chinei a permis deprecierea monedei naţionale dincolo de acest prag, yuanul ajungând astfel la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008. Luni dimineaţă, moneda Chinei s-a depreciat cu 1,4%, la 7,0744 yuani pentru un dolar.
Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari.
China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global. Iar efectul a fost pe măsura avertismentului.
Cei mai mari indici bursieri înregistrează cele mai mari scăderi din 2019, cu indicele Nasdaq în scădere cu 4,3%.
Rămâne de văzut cum vor reacționa marți bursele asiatice și cele europene după seismul de pe Wall Street.