Bulgaria vrea să refacă cooperarea cu Rusia în domeniul energetic, după modelul Germaniei

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a discutat la Moscova cu omologul său rus Dmitri Medvedev despre reluarea proiectelor comune energetice.

”Atât pentru Rusia, cât și pentru Bulgaria, o alegere logică pentru extinderea livrărilor de gaze naturale rusești în Europa este drumul pe teritoriul bulgar. De aceea este în interesul nostru să primim în mod direct gaz rusesc pe litoralul bulgăresc al Mării Negre”, a afirmat președintele bulgar, informează realitatea.net citând Rador.

Radev a invocat experiența Germaniei, care rupe unitatea europeană în privința Rusiei prin gazoductul North Stream 2, a spus Radev într-un interviu pentru ziarul rus “Kommersant”. Denumirea se aseamănă cu ”Turkish Stream”, construit ca înlocuitor al South Stream, care a eșuat, mai spune Radev.

Președintele bulgar a aprobat și planurile guvernului de a restaura proiectul de construire a Centralei Nucleare de la Belene. ”Bulgaria este un stat nuclear și trebuie să rămâne nuclear”, a subliniat acesta.

Guvernul bulgar a cerut Parlamentului să ridice interdicția privind dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, pregătindu-se să atragă investitori străini, inclusiv din Rusia, pentru relansarea proiectului. În 2008, Atomstroyexport se arătase interesată.

În ciuda presiunilor Uniuni Europene și ale SUA de a limita dependența energetică a țării față de Rusia, Bulgaria pare dispusă să accepte investițiile acesteia în dezvoltarea centralei nucleare de la Belene.   Președintele bulgar Rumen Radev a discutat deja, la Moscova, cu premierul rus Dmitry Medvedev despre reluarea planurilor de dezvoltare.

De altfel, săptămâna trecută, Guvernul bulgar a decis să ceară Parlamentului de la Sofia să ridice o interdicție referitoare la dezvoltarea centralei nucleare de la Belene, în condițiile în care se pregătește să atragă investitori străini pentru relansarea proiectului.   Există deja un anunț privind reluarea proiectului centralei nucleare de la Belene, care implică tot atât de bine și participarea Rusiei, le-a declarat jurnaliștilor Radev, după întâlnirea cu Medvedev, scrie Agerpres.

Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a declarat că se intenționează organizarea unei licitații până la finele anului pentru a desemna un investitor strategic la viitoarea centrală nucleară, ale cărei costuri sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de euro.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport și compania energetică de stat NEK au semnat un contract pentru designul, construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre.

Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.   Și compania chineză de stat China National Nuclear Corporation (CNNC) a confirmat că este interesată de acest proiect.

 

Articolul precedentRomânii descoperă avantajele apei calde. Igiena intră în topul consumului, în T1
Articolul următorElon Musk: „O variantă Model 3 mai ieftină ar duce la moartea Tesla”

Comments are closed.