Elon Musk: „O variantă Model 3 mai ieftină ar duce la moartea Tesla”

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a arătat că versiunea standard a Model 3, cea care se vinde la prețul de 35.000 de dolari, este încă departe de a fi lansată. Producând-o acum ar însemna o pierdere de bani și ar genera o criză existențială pentru Tesla, a sugerat, recent, pe Twitter.

 

Când Tesla a dezvăluit pentru prima dată autoturismul Model 3 în 2016, accentul a fost pus pe prețul accesibil și, totodată, s-a vorbit despre mașină ca despre una care ar genera profituri viitoare, făcând astfel vehiculele electrice un produs de masă.

Model 3, versiunea standard, ar trebui să aibă un preț de pornire de 35.000 de dolari, tracțiunea pe spate și o baterie care poate livra un parcurs de 220 de kilometri pentru fiecare încărcare, printre alte caracteristici. În plus față de acestea, versiunile la prețuri mai ridicate ale mașinii au o baterie cu rază mai lungă de acțiune, tracțiunea integrală, acoperișul de sticlă și funții de pilotare semi-automată.

Tot pe Twitter, în acest weekend, Elon Musk a făcut referiri la un nou model, care va costa 78.000 de dolari, și care va fi mai rapid decât un BMW comparabil ca preț, ajungând la o viteză maximă de 250 de kilometri pe ora și o autonomie de 400 de kilometri.

Tesla nu a lansat producția versiunii cu prețuri mai scăzute a Model 3 și s-a străduit să atingă un volum mare de producție pentru varianta premium, Model 3s.

În perioada recentă, Tesla s-a confruntat cu numeroase probleme ale ciclului de producție, provenind de la gradul extrem de înalt de automatizare a fabricilor, tensiuni pe lanțul de aprovizionare, inclusiv cu Panasonic, partenerul principal pentru producția de acumulatori dar și din cauza vitezei de expansiune extrem de mari a capacităților de producție.

Conform promisiunilor inițiale, Tesla ar fi trebuit sa ajungă la o producție săptămânală de 5.000 de bucăți Model 3 în luna decembrie a anului trecut. A urmat apoi o altă promisiune, de 2.500 de exemplare pentru luna martie, de asemenea, neîndeplinită. Pe surse, se pare că în prezent s-a ajuns foarte aproape de o producție de 3.500 de mașini pe săptămână.

Cu ocazia prezentării rezultatelor financiare trimestriale, Musk a promis că Tesla va deveni profitabilă, iar fluxul de numerar va fi pozitiv în al treilea și al patrulea trimestru al acestui an. Compania ar putea avea nevoie de un capital suplimentar în valoare de 10 miliarde de dolari până în 2020 pentru a-și finanța operațiunile, potrivit Goldman Sachs.

Pe Wall-Street, acțiunile Tesla se tranzacționează în prezent la o valoare de 282 de dolari, la o distanță considerabilă față de maximul istoric de 389 de dolari, atins în septembrie 2017.

Articolul precedentBulgaria vrea să refacă cooperarea cu Rusia în domeniul energetic, după modelul Germaniei
Articolul următorSony vrea să dea tonul în piață și cumpără EMI, proprietara titlurilor celebrei Queen

Comments are closed.