Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și omologul polonez, Mateusz Morawiecki, au confirmat joi că nu vor renunța la veto-ul asupra bugetului multianual al UE dacă alocarea fondurilor europene va fi condiționată de respectarea statului de drept. Cele două țări acuză UE de standarde duble și încălcarea suveranității.

Într-o declarație comună, liderii celor două țări transmit că astfel de condiții nu pot fi introduse decât prin modificarea tratatelor UE.

”Obiectivul nostru este să prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept în interiorul UE prin degradarea lui la un instrument politic. Condiţionalitatea propusă eludează Tratatul UE, foloseşte definiţii vagi şi termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancţiunilor şi nu cuprinde garanţii procedurale concrete”, susțin cei doi premieri.

Într-o declarație de presă, Viktor Orban a spus că ”propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria” și că o asemenea condiţionalitate în UE ”va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”. În plus, acesta a catalogat ca fiind ”iresponsabilă” decizia celorlalți lideri de a lansa astfel de dezbateri în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu criza generată de pandemie.

La rândul său, Premierul Poloniei a avertizat că propunerea privind condiționarea alocării fondurilor europene ”poate duce la dezintegrarea UE”, fiind motivată politic.

În scrisoarea comună, citatîă de Agerpres, cei doi lideri propun separarea, pentru moment, a celor două teme, prin adoptarea urgentă a bugetului UE și amânarea discuțiilor despre modul în care sunt alocate acestea.

”Propunerea noastră comună este să facilităm adoptarea rapidă a pachetului financiar prin stabilirea unui proces în doi timpi. Pe de o parte, să limităm domeniul de aplicare al oricărei condiţionalităţi bugetare suplimentare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii conform concluziilor Consiliului European din luna iulie. Pe de altă parte, să discutăm în Consiliul European dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii. Dacă se decide astfel, atunci procedurile corespunzătoare prevăzute în Tratate, inclusiv convocarea unei conferinţe interguvernamentale, trebuie luate în considerare pentru a negocia modificările necesare ale Tratatelor”, menţionează cei doi premieri.

 

 

 

 

 

Articolul precedentKlaus Iohannis la prezentarea Planului de redresare și reziliență: Putem utiliza 30 de mld de euro, este o oportunitate istorică
Articolul următorCele 4 obiective majore ale Planului Național de Redresare și Reziliență