Parlamentul European a aprobat, miercuri, bugetul din perioada 2021-2027 al Uniunii Europene, cu 548 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” şi 66 de ”abţineri”. Eurodeputații au negociat suplimentarea cu 15 miliarde de euro a fondurilor pentru programe în sănătate, educație și cercetare. Banii vor putea ajunge la cetățenii statelor membre la începutul anului viitor, se arată într-un comunicat, potrivit realitatea.net

Cele 15 miliarde de euro se adresează principalelor programe ale UE, cum ar fi EU4Health (sănătate), Orizont (cercetare) și Erasmus+ (educaţie). 11 miliarde de euro din aceste fonduri vor proveni din sumele corespunzătoare amenzilor în domeniul concurenţei, pe care întreprinderile trebuie să le plătească atunci când nu respectă normele UE. Celelalte patru miliarde de euro  vor fi finanţate din realocări.

Negociatorii Parlamentului European au fost de acord cu principiul conform căruia costurile pe termen mediu şi lung ale rambursării datoriei din fondul de redresare nu ar trebui să fie în detrimentul programelor de investiţii bine stabilite din cadru financiar multianual (CFM) şi nici nu ar trebui să conducă la contribuţii mult mai mari bazate pe venitul naţional brut (VNB) din partea statelor membre. Prin urmare, negociatorii P.E. au elaborat o foaie de parcurs pentru a introduce noi resurse proprii care să alimenteze bugetul UE în următorii şapte ani.

Foaia de parcurs face parte din ”Acordul interinstituţional”, un text obligatoriu din punct de vedere juridic. În plus faţă de contribuţia adusă începând cu 2021, bazată pe cantitatea de plastic nereciclat a unei ţări, foaia de parcurs include o resursă proprie bazată pe ETS (sistemul de comercializare a certificatelor de emisii), din 2023, eventual legată de un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon. Aceasta include, de asemenea, o taxă digitală (începând din 2023) şi o resursă proprie bazată pe taxa pe tranzacţiile financiare, precum şi o contribuţie financiară pe care sectorul corporativ trebuie să o aducă sau o nouă bază fiscală comună a societăţilor (începând din 2026), transmite Agerpres. 

În ceea ce privește fondul de redresare UE (New Generation EU), se vor organiza periodic reuniuni în care va fi analizată execuţia fondurilor puse la dispoziţie în temeiul articolului 122 din Tratatul UE. Acest fond se bazează pe articolul 122 din Tratatul UE care nu prevede niciun rol pentru Parlamentul European. Prin urmare, negociatorii PE au insistat şi au obţinut o nouă procedură, stabilind un ”dialog constructiv” între Parlament şi Consiliu. După ce Comisia va evalua implicaţiile bugetare ale oricărui nou act legislativ propus în temeiul acestui articol, va începe dialogul dintre Parlament şi Consiliu.
Următorul pas pentru va bugetul multianual al UE să intre în vigoare este aprobarea de către Consiliul UE a Regulamentului privind Cadrul Financiar Multianual şi a Acordului interinstituţional și publicarea lor în Jurnalul Oficial.

Bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2017 va depăși 1,07 miliarde de euro, iar planul de relansare post-pandemie are o valoare de 750 de miliarde de euro

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRomânia, a patra creștere a costului cu forța de muncă din UE în trimestrul 3 – Raport Eurostat
Articolul următorCasa lui Laurențiu – Împreună aducem speranța ACASĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau