Aproape de jumătatea anului, după cinci luni din 2020 și după 2 luni și jumătate de la declanșarea oficială a pandemiei, guvernul României își privește cu tristețe gaura din guget, care crește continuu: 120 de miliarde de lei sunt veniturile totale ale statului (cât ar fi trebuit să fie după primele 4 luni, de fapt) . Cheltuielile au ajuns la 160 de miliarde de lei, rezultând astfel un deficit bugetar de aproape 40 de miliarde de lei, 3,6% din PIB. O astfel de situație nu a mai cunoscut încă România.
Statul strânge practic 11 % din PIB și cheltuie 14,6% din PIB pe primele cinci luni ale anului. dacă nu se va ieși din această paradigmă prea curând, deficitul bugetar la sfârșit de an ar putea depăși 8% din PIB.
Din cele 120 de miliarde de lei strânse de administrație, 50 de miliarde s-au dus în bugetul statului, 33,8 miliarde la bugetul asigurărilor sociale (din care doar 27 de miliarde sunt contribuții încasate, restul de peste 6 miliarde de lei fiind subvenții de la buget) și 15,8 miliarde la bugetul de sănătate. Cei 50 de miliarde strânși la bugetul central vin, în principal, din TVA și accize (27 miliarde de lei) în proporție de peste jumătate, din impozit pe profit și pe venit (8 miliarde de lei) și din fonduri europene (peste 5 miliarde de lei). Cheltuiala adiministrației centrale este datorată în primul rând statului (peste 86 de miliarde de lei), de aici venind și grosul deficitului bugetar (peste 36 de miliarde de lei din cele 39 de miliarde deficit). 22,5 miliarde de lei s-au cheltuit pe salarii, 17,5 miliarde de lei pe pensii. Adică 40 din cele 50 de miliarde de lei strânse la bugetul central se cheltuie pe salarii și pensii.
Bugetul de pensii are, pentru primele 5 luni, un deficit de 6,8 miliarde de lei, ceea ce ar duce deficitul anual la peste 12-13 miliarde de lei, peste 1,1 % din PIb și fără mărirea de 40% a pensiilor din septembrie.
Fondul de sănătate a strâns 15,7 miliarde de lei (din care 12,8 miliarde sunt încasări din contribuții) și a cheltuit 19,4 miliarde de lei, rezultând un deficit de 3,7 miliarde de lei și aici .
Pentru luna mai, niciun semn de soare pe cerul fiscal: statul a avut venituri mai mici cu 12% decât în mai anul trecut și cheltuieli mai mari cu 21% față de anul trecut.
https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc31mai2020.pdf