Banca Centrală Europeană este îngrijorată de riscul apariției unor probleme sistemice dacă eforturile de reformare a Euribor, unul dintre benchmark-urile piețelor internaționale de credit, nu vor fi duse la bun sfârșit cu succes.
Autoritățile din întreaga lume sunt in plin proces de revizuire a mecanismelor ratelor piețelor monetare pentru a împiedica repetarea manipulării acestora. Dar utilizarea lor pe scară largă în contractele financiare, începând cu ipoteci și ajungând la instrumente derivate complexe, face ca tranziția către alternative să fie un proces lent.
Timpul se scurce cu repeziciune, mai ales în Europa, unde Comisia Europeană dorește fie să fie complet noi, fie să fie amplu revizuite versiunile pentru Euribor și EONIA „overnight”, care să fie întrate în vigoare la începutul anului 2020.
„Ne confruntăm cu o problemă în care avem o reglementare care va lua naștere în 2020, care este la mai puțin de 18 luni”, a declarat Cornelia Holthausen, director adjunct al operațiunilor de piață la BCE, conform Reuters.
„Deci, cred că trebuie să sperăm pentru cea mai bună reformă a Euribor, astfel încât să nu avem o problemă sistemică în ianuarie 2020”.
Zona euro are o provocare suplimentară față de Statele Unite sau Marea Britanie, deoarece se confruntă cu un termen-limită în 2020 pentru revizuirea situației ratei overnight pentru întreaga zonă euro, EONIA, pe care autoritățile de reglementare declară că ar trebui eliminată.
Scopul reformei este de a împiedica piața instrumentelor financiare derivate, în valoare de 131 miliarde de euro și cea de împrumuturi, în valoare de 5,3 mii de miliarde să intre în haos.
Banca Centrală Europeană a fost forțată să vină cu propria alternativă la EONIA, care este denumită ESTER, care reprezintă una dintre cele trei opțiuni din care o comisie de specialitate va trebui să aleagă.
„Cred că multe bănci sunt destul de mulțumite și cred că sectorul public va rezolva problema pentru ei”, a mai spus Holthausen.
Găsirea unui înlocuitor pentru Euribor, care acoperă o perioadă ce pornește de la 1 săptămână și ajunge până la un an în piața împrumuturilor interbancare, pare a fi problematică, având în vedere numărul redus de tranzacții.
Volumele de tranzacționare reduse sau sporadice reprezintă o altă problemă. Organizația ISDA, a instituțiilor de credit, a stabilit, săptămâna trecută, a stabilit câteva mecanisme de back-up în cazul în care Euribor și Libor vor înceta să mai existe înainte ca alternativele să fie stabilite.
Una dintre marile îngrijorări este că acest gen de instrumente au devenit atât de toxice, încât scandalurile recente au determinat băncile să nu mai dorească să-și asocieze numele și imaginea cu ele.
Autoritățile globale au amendat băncile și brokerii cu aproximativ 9 miliarde de dolari și au acuzat aproximativ 30 de persoane în legătură cu manipularea ratelor până în prezent.
Chiar săptămâna trecută, un fost trader francez la Barclays a fost cea mai recentă persoană condamnată, după ce s-a constatat că a ajutat la realizarea unui complot care a durat cinci ani în vederea manipulării Euribor între 2005 și 2009.
Comments are closed.