Preşedintele BVB a recomandat acestora să se ghideze după principiul de „a nu pune toate ouăle în acelaşi coş” şi de a investi în cât mai multe instrumente.
În condițiile în care inflația depăşeşte 5%, ar trebui ca investitorii de retail să se întrebe dacă investiţiile lor din ultimele 12 luni le-au adus măcar 5% profit, pentru a o acoperi, subliniază președintele BVB.
„Cifrele de la inflaţie arată ce s-a întâmplat în ultimele 12 luni, cât au crescut în medie preţurile în România. Acum ar trebui să ne întrebăm: investiţiile noastre din ultimele 12 luni au generat măcar 5% ca să acoperim inflaţia? Am încredere în prognoza BNR. Într-adevăr, sunt nişte elemente statistice, în ultimul trimestru inflaţia va scădea. Banca Centrală estimează undeva în jur de 3,6%”, a spus Anghel.
Potrivit acestuia, ultimele 18 luni au fost poate cele mai intense din punctul de vedere al listărilor la BVB, şi nu doar listări de companii private, ci şi emisiuni de bonduri.
Antreprenorii au din ce în ce mai mare dorință de a-și lista afacerile la BVB.
”Sunt convins că acest trend nu se va opri aici. Dacă ne uităm la randamente, vedem dividendul mediu 7% anul trecut, 8% anul acesta, având în vedere companiile care sunt incluse în indicele principal BET. Practic, este un buffer extrem de important, dar discutăm despre investiții în acțiuni, ceea ce presupune un anumit risc, superior față de depozit, dar și randamentuul pote fi consistent”, a apreciat Lucian Anghel.
El a reamintit că în ultimii trei ani randamentul a fost de 50 la sută, mult peste inflație, dar bursa înseamnă și volatilitate.
Anghel a spus că Bursa de Valori București a înregistrat anul acesta cea mai mare corecție din ultimii zece ani, dar chiar și în aceste condiții randamentul a depășit cu mult 11%
„În ciuda acestei corecţii, piaţa de la Bucureşti a fost mult peste 11%, de 11,54% incluzând dividendele, pentru că acela este randamentul obţinut de investitori”, a explicat președintele BVB.
Comments are closed.