Banca centrală a Argentinei crește rata dobânzii la 60%, în timp ce moneda se prăbușește

Argentina se luptă să facă față unei alte crize financiare. Investitorii sunt din ce în ce mai preocupați de situația celei de-a treia economie din America Latină, care ar putea intra în incapacitate de plată în curând, deoarece se luptă să returneze împrumuturile guvernamentale masive. Acest lucru vine după ce guvernul argentinian a cerut, în mod neașteptat, miercuri, eliberarea anticipată a unui împrumut de 50 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Peso-ul argentinian s-a prăbușit, miercuri, la noi minime istorice în urma anunțului băncii centrale. A suferit pierderi abrupte și în sesiunea anterioară și a scăzut cu încă 15 procente, ajungând la 39 de peso pentru un dolar american în sesiunea de joi.

Graficul zilnic al Peso-ului argentinian, sursa: tradingeconomics.com

Peso-ul a scăzut cu peste 45% față de dolarul american în acest an, accentuând temerile preexistente cu privire la economia din ce în ce mai slăbită a țării, în timp ce inflația se ridică la 25,4% în acest an.

Joi, banca centrală a declarat că va crește suma rezervelor pe care băncile trebuie să le dețină, în încercarea de a înăspri politica fiscală și de a susține moneda națională. Banca a majorat ratele cu 15 puncte procentuale, la 60%, de la 45%, și a promis să nu le reducă cel puțin până în decembrie.

Economia Argentinei s-ar putea contracta în acest an

FMI a declarat că va încerca să „revizuiască planul economic al guvernului, concentrându-se pe o mai bună izolare a Argentinei de schimbările recente din piețele financiare globale”, conform CNBC.

Institutul de la Washington a adăugat că planul său a inclus „politici monetare și fiscale mai puternice și o aprofundare a eforturilor de sprijinire a celor mai vulnerabili din societate”.

„Nu este clar dacă acest lucru va fi suficient pentru a stabiliza finanțele guvernului pe fondul unei agravări a situației rezervelor”, a declarat Jim Reid, de la Deutsche Bank, într-o notă de cercetare publicată joi.

Articolul precedentDinamica PIB-ului SUA în cel de-al doilea trimestru, revizuită în creștere la 4,2%
Articolul următorPetrolul, condamnat la creștere? Surplusul de țiței din piață scade chiar și înaintea intrării în vigoare a embargoului impus Iranului

Comments are closed.