Mai mulți manageri au lansat o petiție online care critică modificările aduse programului Start-up Nation 2018, document semnat de sute de persoane.
Potrivit inițiatorilor, modificările aduse programului de stat încurajează mai degrabă afacerile de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii — în detrimentul domeniilor legate de producție și industriilor creative.
„Pentru a dezvolta startup-uri în domenii legate de producție, industrii creative, antreprenorii trebuie încurajați, întrucât acestea presupun investiții mai mari din partea antreprenorilor decât cele acoperite prin finanțarea de tip Start-up, precum și eforturi mult mai mari de susținere a acestora”, se arată în scrisoarea deschisă intitulată „Nu permiteți ca Start up Nation 2018 să își piardă esența!”, conform site-ului de specialitate startupcafe.ro.
„În același timp, astfel de afaceri aduc cea mai mare plusvaloare la nivelul economiei românești, oferă potențial de creștere la nivelul comunităților locale și s-au dovedit a fi cele mai profitabile și stabile în ultimii ani. România trebuie să se îndrepte de la o economie bazată eminamente pe consum către o economie productivă și competitivă. Ori acest lucru nu se poate rezolva prin finanțarea unor afaceri de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii”, menționează documentul citat.
Inițiatorii petiției consideră că și aceste afaceri „au importanța lor, și trebuie să li se ofere șansa unei finanțări”, mai ales în zone defavorizate, dar „cu condiția existenței cererii și a puterii financiare de cumpărare”, pentru că altfel nu vor putea fi susținute.
„Prioritar pentru astfel de zone ar fi dezvoltarea de firme axate pe producție, care vor putea susține ulterior și zona de servicii oferite populației. O afacere în producție generează pe orizontală locuri de muncă, și bunăstare economică!” – menționează documentul citat.
Potrivit inițiatorilor, consecințele modificărilor propuse de către Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat „vor îndepărta Programul de obiectivele inițiale” și vor încuraja „înființarea de firme în detrimentul creării și dezvoltării unor afaceri sustenabile” în domeniile de activitate în care România este competitivă.
„Facem apel către factorii decizionali pentru păstrarea esenței Start-up Nation, consecvență și asumare a răspunderii pentru declarațiile publice făcute în perioada anterioară publicării proiectului de OUG”, spun autorii petiției.
Comments are closed.