Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,14% pe an, cea mai mică valoare din ultimele aproape 6 luni. Pentru românii care au de plătit rate, semnalul este unul pozitiv, pentru că scăderea ROBOR se traduce în reducerea ratelor plătite lună de lună.

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%. 

 

ROBOR a mai avut valoarea de 7,14% în data de 18 iulie 2022, de atunci urmând o creștere accelerată, până la peste 8%, după care s-a temperat abia spre finalul anului trecut.

 

Imagine

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,48% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,87% pe an.

 

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Articolul precedentBenzina și motorina se vor scumpi din nou. Embargoul asupra Rusiei îi va arde pe șoferi la buzunare
Articolul următorCe datorii au CFR Marfă, Tarom și Romarm. ANAF a publicat lista neagră a datornicilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau