Angajații din Finanțe, nemulțumiți de ultima formă a Codului Administrativ

Sindicaliștii din Ministerul Finanțelor Publice, condus de Eugen Orlando Teodorovici, sunt nemulțumiți de ultima formă a Codului Administrativ, adoptată la doar o săptămână după un alt OUG care trecuse prin Guvern același proiect notmativ.

 

 

Sindicatul angajaților din Finanțe își exprimă public nemulțumirea pentru modul în care „un act normativ negociat, asumat și aprobat în ședința de guvern de săptămâna trecută, a fost modificat pe motiv de ”eroare de formulare”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției Realitatea Financiară.

Sindicatul Național Finanțe Publice SindFISC, organizație sindicală națională specializată în reprezentarea intereselor profesionale ale angajaților sistemului instituțional al MFP, critică ultimele evoluții privind modificările făcute de Guvern la forma inițială a Codului Administrativ.

Finanțiștii sunt deranjați de eliminarea prevederilor referitoare la acordarea statutului special pentru funcționarii Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și ai instituțiilor subordonate.

„În acest context, SindFISC precizează că nu renunță la demersurile de determinare a decidenților abilitați să demareze procedurile de elaborare a Statutului Finanțistului și la prevederea referitoare la posibilitatea de a beneficia de statute speciale a structurilor MFP și a unităților subordonate”, se precizează în comunicatul SindFISC.

Statutul special pe care îl solicită funcționarii din Finanțe ar fi necesar activității desfășurate de angajații sistemului instituțional MFP „întrucât activitatea desfășurată de o parte din funcționari presupune asumarea unor obligații specifice, suplimentar celor prevăzute în Statutul funcționarului public și a legislației conexe, precum: disponibilitate la timp de lucru prelungit, la deplasări frecvente în interiorul ariei normale de competență teritorială dar și în afara acesteia, ralierea funcționarilor la valorile și politicile fiscale promovate de stat„.

Finanțiștii atrag atenția că modificările aduse proiectului de Cod administrativ și declarațiile repetate a unor oficiali pe această temă, au fost de natură să inducă, în rândul funcționarilor instituției, un nivel ridicat de așteptări cu privire la legiferarea reglementărilor expuse mai sus.

„Renunțarea la aceste prevederi este de natură să creeze o stare de nemulțumire în rândul  angajaților sistemului instituțional MFP, fenomen ce poate genera o demobilizare a personalului în realizarea sarcinilor de serviciu, cu posibile consecințe negative asupra colectării impozitelor, taxelor și contribuțiilor la bugetul general consolidat”, spune Nicolae-Liviu Toader, Președintele SindFISC.

Articolul precedentProiect bombă: taxa cea mai temută ar putea fi tăiată
Articolul următorMugur Isărescu, veste mare pentru luna concediile românilor