Trecerea din 2020 la standardul 5G pentru telecomunicații va crea în economia națională 252.000 de noi locuri de muncă, până în 2025, iar veniturile se vor cifra la aproape cinci miliarde de euro.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) estimează că beneficiile implmentării tehnologiei 5G ca aduce beneficii de 4,7 miliarde euro, citând un studiu al Comisiei Europene în care se specifică termenul de lansare a serviciilor în 2020.

”Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro şi 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro şi respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă”, se arată într-un document lansat miercuri în consultare publică de către ANCOM.

Totodată, patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) vor avea beneficii estimate la 62,5 miliarde euro anual, la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit CE.

”Guvernul României îşi pune instituţiile şi mecanismele în mişcare, în slujba angajamentului de a facilita introducerea noii tehnologii în România, astfel încât 5G să fie lansate în anul 2020, iar în perspectiva anului 2030 să avem comunicaţii de calitate 5G peste tot în România”, se arată în document.

Însă, pentru realizarea obiectivelor propuse, necesarul de investiţii este de 2,3 miliarde de euro în România, în timp ce, la nivelul UE, acesta poate ajunge la 58 miliarde de euro.

”Utilizând drept model tiparele dezvoltărilor precedente şi sub rezerva caracterului mai degrabă indicativ al cifrelor, la nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G şi cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare). Pentru România, acelaşi studiu prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro”, se arată în document.

Într-o altă abordare de analiză prospectivă, transformarea mijlocită de investițiile în IoT (Internet of Things) și digitalizarea industrială în România vor aduce creșteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la 3,7 miliarde USD în 2020 la 9 miliarde USD în 2026. Aportul 5G la realizarea acestor valori este estimat să ajungă la 40% în perspectiva anului 2026.

Guvernul României, alături de celelalte guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene și împreună cu Comisia Europeană, și-au asumat o foaie de parcurs ambițioasă care, în scopul de a asigura UE o poziție de lider global în cursa pentru noua generație de tehnologie mobilă, prevede lansarea comercială a 5G în primele mari orașe în anul 2020 și acoperirea tuturor centrelor urbane și a principalelor căi de transport până în 2025.

În acest scop, pentru facilitarea investițiilor în instalarea de rețele 5G, România va pune la dispoziție resurse suplimentare de spectru radio, armonizate la nivel european și global, în cursul anului 2019.

 

Articolul precedentAsigurații auto RCA au aces la o nouă bază de date pentru informare
Articolul următorDăianu: Deficitul bugetar, punctul nevralgic al României în caz de criză

Comments are closed.