Banca centrală a Chinei a anunțat, duminică, reducerea cu 50 de puncte de bază (0,5%) a nivelului numerarului pe care băncile trebuie să îl dețină ca rezerve. Inițiativa vizează creșterea lichidității în sistem și impulsionarea creditării companiilor de dimensiuni mici și medii.
Reducerea rezervelor, cea de-a treia operată de banca centrală în acest an, a fost anticipată pe scară largă de investitori pe fondul preocupărilor legate de lichiditatea pieței și a efectului economic cu potențial negativ al unei dispute comerciale cu Statele Unite.
Surpriza a constat în faptul că suma de 700 de miliarde de yuani (107,65 miliarde de dolari) rezultată, conform estimărilor băncii centrale, în urma reducerii nivelului rezervelor, este mai mare decât se așteptau analiștii și participanții la piață.
Așteptările pentru o astfel de reducere s-au majorat după ce Consiliul de Stat a declarat, miercuri, că vor fi introduse noi măsuri de politică monetară în care vor fi incluse reducerile obligațiilor de constituire a rezervelor minime obligatorii ale băncilor pentru a consolida fluxurile de credit către firmele mici și pentru a menține creșterea economică într-un interval rezonabil.
Economiștii nu exclud posibilitatea reducerii în continuare a rezervelor minime obligatorii pe parcursul anului, în condițiile creșterii costurilor îndatorării generat de reducerea efectului de levier din sistemului financiar din Beijing, o campanie care se află acum cel de-al treilea an, în timp ce persistă incertitudinea asupra relațiilor comerciale americano-chineze.
Banca Populară Chineză (PBOC) a declarat, duminică, că noul nivel al rezervelor minime obligatorii ale băncilor – în prezent de 16% pentru băncile mari și de 14% pentru băncile mai mici – va intra în vigoare la 5 iulie.
PBOC (People’s Bank Of China) a declarat că reducerea va elibera circa 500 de miliarde de yuani (77 de miliarde de dolari) pentru cele cinci mari bănci de stat ale țării și 12 bănci comerciale naționale pe acțiuni. Creditorii sunt încurajați să utilizeze banii pentru a efectua operațiuni de transformare a datoriilor în acțiuni.
Responsabilii politici din China au militat puternic, de la sfârșitul anului 2016, în favoarea transformării datoriilor în acțiuni pentru a ușura presiunile pe care companiile le înfruntă. Mecanismul este simplu: o companie care are deja angajate credite și se află sub presiunile amintite, poate să le transforme cedând, în contraparte, un anumit număr de acțiuni băncilor respective.
Cele mai importante bănci ale țării, controlate de guvern, s-au grăbit să semneze astfel de înțelegeri cu companiile de stat pentru a-și reduce povara datoriilor și pentru a-și îmbunătăți bonitatea.
Reducerea anunțată va elibera, de asemenea, circa 200 de miliarde de yuani pentru finanțarea băncilor mijlocii și mici pentru a spori acordarea de împrumuturi IMM-urilor, a căror activitate este legată de creditare, a completat banca centrala a Chinei.
Cele 700 de miliarde de yuani depășesc sensibil estimarea din piață, de 400 de miliarde, sumă care este egală cu cea a precedentei reduceri ale rezervelor minime, oeprată în luna aprilie a acestui an.
Comments are closed.