SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR pentru 140 milioane de euro cash, cu 28% mai mult decât au obținut celelalte SIF-uri de la Erste

Erste Group a anunțat că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia (SIF5), acționar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziționarea întregii sale participații de 6,29% sau de 1.023.534.303 acțiuni la BCR. Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group și SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă și de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere și Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziția se va derula printr-o tranzacție unică de vânzare-cumpărare, potrivit unui anunț făcut luni de BVB.

Termenii financiari ai tranzacției sunt următorii: Numerar pentru 1.023.534.303 acțiuni BCR la un preț de 0,136 euro pe acțiune (0,64 lei pe acțiune, la cursul de schimb din 22 iunie). Reacția în piață a fost favorabilă, iar prețul acțiunilor SIF Oltenia a avut creșteri de 7-10% în prima jumătate de oră de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

La aceste niveluri, capitalizarea de piață a SIF-ului se ridică la aproimativ 1,20 miliarde lei (257 milioane euro), din care peste jumătate îl reprezintă echivalemtul cash-ului care ar urma să intre pe bilanț în urma tranzacției cu Erste.

În urma finalizării tranzacției, participația Erste Group la BCR va crește la 99,88% din capital.

Restul de 0,12% sau 19,830,840 acțiuni la BCR sunt deținute în principal de către foști și actuali angajați ai BCR.

Tranzacția evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Preț/Valoarea Contabilă) de x1,35 la T1 2018, în linie cu evaluările de piață pentru băncile românești listate. Valoarea totală a tranzacției este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67).

”Această tranzacție a fost așteptată de ambele părți de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deține cel mai mare pachet de acțiuni posibil la subsidiare și suntem bucuroși că participația noastră la BCR va crește la 99,88% din capital. În același timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său. Dacă tendința generală este ca grupurile bancare internaționale să aleagă dezinvestirea și reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potențialului excepțional al regiunii ECE. Tranzacția care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Articolul precedentAmenințată de războiul comercial cu SUA, China aruncă bani pe piața bancară
Articolul următorDacia cu volan pe dreapta e mai ieftină decât în România. Vezi cu cât

Comments are closed.