Amazon se va alătura clubului elitist al companiilor de 1.000 miliarde de dolari, dar nu datorită diviziei sale de e-commerce, cea mai veche și cea mai vizibilă activitate a sa, ci mai degrabă segmentului mult mai puțin vizibil Amazon Web Service (AWS) mult mai profitabil. Pentru ultimul an fiscal, Amazon a raportat o marjă de profit operațional de 24,8% pentru diviza AWS, față de 2,7% pentru activitatea de retail din America de Nord și -5,6% pentru retailul internațional.
Mulțumită AWS, compania și-a crescut câștigurile pe acțiune în ultimii doi cu 122% pe an. Iar tendința se va păstra în continuare. Anul trecut, veniturile Amazon, generate de AWS au crescut cu 43% față de anul anterior, iar prognoza este de majorare puternică a veniturilor din cloud computing. Gartner se așteaptă ca serviciile publice de cloud să crească cu 58% în următorii doi ani, ceea ce va da posibilitatea companiei să-și majoreze capitalizarea cu mai mult de 10% cât îi mai trebuie pentru a depăși pragul de 1.000 miliarde de dolari.
Avansul rapid al Amazon a fost facilitat de pierderile recente ale Alphabet, compania care deține Google. La începutul anului, Alphabet părea că va surclasa Apple și va deveni prima companie americană care va trece pragul de un trilion de dolari. În februarie doar câteva miliarde mai despărțeau cele două companii.
De atunci însă, modelul de business al Alphabet, bazat pe publicitatea on-line și colectarea datelor personale ale clienților, a avut de suferit, iar așteptările s-au temperat, în principal din cauza scandalului Cambridge Analytica în care a fost implicat Facebook.
Rețeaua socială a fost întotdeauna la distanță mare de intra în acest club, din cauza capitalizării de piață relativ mai redusă. Dar Facebook a avut de suferit în mod particular în acest an, iar valoarea sa s-a redus și mai mult după ce a înregistrat cea mai mare cădere depreciere zilnică din istoria bursei.
Microsoft este și mai departe, după ce în timpul bulei IT, capitalizarea companiei stabilise un record de 619 miliarde dolari. A urmat un deceniu care poate fi considerat pierdut, lăsând Microsoft cu jumătate din maximul istoric. Însă noul CEO, Stya Nadella, a făcut pași importanți pentru tranziție și să concureze AWS în cloaud computing și înregistrând succese importante.
Comments are closed.