Președinții Chinei și Rusiei, Xi Jinping și, respectiv, Vladimir Putin, au insistat, joi, asupra necesității de a „consolida” cooperarea între țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), apel ce survine într-un climat al războiului comercial inițiat de Statele Unite.
„Conflictele politice și escaladarea protecționismului și unilateralismului afectează direct dezvoltarea piețelor emergente şi a piețelor în curs de dezvoltare’, a apreciat președintele chinez în cea de-a doua zi a summit-ului BRICS de la Johannesburg conform France Press, citată de Agerpres.
„Trebuie să rămânem consecvenți multilateralismului”, a insistat Jinping. În acest context, „țările BRICS trebuie să-și consolideze parteneriatul strategic pentru a face din următorul deceniu o nouă decadă de aur”.
Totodată, el a lansat un apel către forumul celor cinci țări emergente, format în 2009, „să deblocheze potențialul enorm al cooperării lor economice”.
La rândul său, președintele rus a apreciat că țările BRICS „joacă un rol unic în economia mondială” și că „acesta contribuie cu 42% la PIB-ul mondial, iar respectiva cotă continuă să crească”. „În 2017, comerțul între țările BRICS a crescut cu 30% și intenționăm să dezvoltăm și mai mult acest parteneriat’, a completat el.
Aceste apeluri la cooperare survin în timp ce președintele american Donald Trump a declanșat, în ultimele luni, o serie întreagă de ostilități comerciale împotriva Beijingului, Bruxellesului și Moscovei, notează AFP.
Președintele american a impus taxe vamale la importurile de oțel şi aluminiu, vizând în principal China, iar acum amenință să taxeze suplimentar toate importurile de bunuri ce provin din China.
Într-o încercare de a dezamorsa criza, Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit, miercuri, la Washington. Președintele american a promis că va revizui problema tarifelor vamale americane pentru importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană. De asemenea, Trump și Juncker au anunțat o serie de decizii vamale în domeniile agriculturii, industriei și energiei, dar al căror conținut exact rămâne să fie confirmat.
Comments are closed.