Guvernul Ungariei pune capăt subvenţiilor pe care le acordă pentru depozitele bancare având drept scop achiziţionarea de locuinţe.
Executivul de la Budapesta apreciază că acest program de tip economisire-creditare a fost costisitor, ineficient şi nu a reuşit să încurajeze construcţia de noi locuinţe, scrie Reuters.
Măsura, aprobată marți în Parlament, ar putea afecta băncile care vând produse de economisire subvenționate. Printre acestea, creditorul maghiar OTP Bank și banca Fundamenta, deținută majoritar de grupul german Bausparkasse Schwäbisch Hall.
După ce a preluat puterea în 2010, premierul Viktor Orban a impus băncilor mari impozite asupra băncilor pentru a susține finanțele publice, și a introdus măsuri care au sprijinit debitorii în detrimentul creditorilor. Însă conform unei înțelegeri din 2015, el a fost de acord să reducă impozitul bancar și să evite alte măsuri unilaterale care ar putea afecta profiturile băncilor.
În ce privește banca Fundamenta, aceasta nu a rentabilizat capitalul pe care l-a investit în produs, după cum a declarat directorul executiv Bernadett Tatrai.
„Dezmembrarea subvenției de stat creează constrângeri de piață, dar această măsură nu este neapărat negativă, deoarece îi obligă pe toți actorii din piață să-și reconsidere strategiile”, a declarat Tatrai.
La rândul său, OTP a realizat anul trecut, prin aceste produse, 2,4 miliarde forinți (8,64 milioane dolari), mai puțin de 1% din profitul său global.
„Dacă subvenția de stat astfel salvată este folosită pentru a extinde alte scheme de subvenționare la domiciliu, atunci acest lucru nu ne face probleme. Nu cred că profiturile băncii vor fi afectate semnificativ”, a spus șeful OTP, Sandor Csanyi.
Erste Bank din Austria și creditorul olandez Aegon au suferit, și ele, pierderi pe mai mulți ani, la acest tip de produse. Aegon chiar a anunțat că a încetat să le vândă.
Măsura adoptată marți vine pe fondul unei îmbunătățiri generale a economiei maghiare și a unui boom în creditare, care a sporit profiturile băncilor.
Totuși, Executivul de la Budapesta nu are motive să se simtă prea confortabil în raport cu instituțiile de creditare internaționale. Potrivit datelor Eurostat, Ungaria are o datorie guvernamentală aferentă anului trecut de 90,5 miliarde de euro, reprezentând circa 74% din Produsul Intern Brut (PIB).
Comments are closed.