Doar un sfert dintre români au încredere în siguranța pensiei de stat

Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor, temerea venind pe un fond precar de economisire, conform unui studiu lansat marți.

51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II de pensii este singura metodă de economisire pentru ei, conform rezultatelor unui studiu efectuat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Dar 7 din 10 persoane dintre repondenții studiului știu ca sumele cumulate indivudual la Pilonul sunt garantate.

Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la pensii pentru generațiile viitoare.

În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).

„Pentru cei mai mulți dintre români, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, și nu la economisire pe termen lung, cu atât mai puțin pentru momentul pensionării. Dar este din ce în ce mai evident faptul că românii au trecut dintr-o stare de pasivitate într-o stare de vigilență și de asumare activă a rolului de cetățean. Sunt mai atenți la drepturile pe care le au și la deciziile macro care au ecou în viața de zi cu zi”, a declarat Vasilica Andronic, sociolog, ISRA Center.

Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească.

Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de  8,43%, conform calculelor APAPR.

Articolul precedentBătaie pe creditele verzi. 14% din finanțările unei bănci, prin programul UE InnovFin
Articolul următorAlarmă pentru România. Ungaria stopează programele tip Banca pentru Locuințe

Comments are closed.