Constructorul francez de elicoptere Airbus Helicopters a anunţat, miercuri, că a înregistrat o creştere cu 18% a comenzilor brute în 2018, la nivel global, până la 413 unităţi.
Compania a anunţat că a livrat 356 de elicoptere şi şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa civilă şi a serviciilor mixte (public-privat), consolidându-şi poziţia pe piaţa militară datorită succesului avut în campanii-cheie la nivel internaţional.
”Compania a mai primit 148 de comenzi pentru elicoptere uşoare bimotoare din familia H135/ H145 şi 15 comenzi pentru noua generaţie H160. La finalul anului trecut, caietul de comenzi crescuse la 717 elicoptere”, se arată în comunicat.
Compania a obţinut aceste rezultate chiar dacă piaţa globală a serviciilor civile şi mixte a rămas la un nivel scăzut, consideră directorul general al companiei, Bruno Even.
“Chiar dacă piaţa globală a serviciilor civile şi mixte rămâne la un nivel scăzut, am reuşit să ne menţinem poziţia de lider mondial datorită portofoliului vast şi modern de produse şi servicii, precum şi prezenţei noastre internaţionale. Între timp, am crescut cota de piaţă în domeniul militar prin contracte majore cu importante forţe armate, cu soluţii performante”, a spus Even.
În 2018, Airbus Helicopters a livrat primul elicopter H135 din totalul de 100 elicoptere pentru China la Qingdao, unde se află o linie de asamblare finală. Între timp, Serviciul Guvernamental de Aviaţie din Hong Kong a recepţionat primul elicopter H175 în configuraţie servicii civile.
Anul trecut, familia de produse Super Puma a fost selectată pentru importante campanii militare şi a atras atenţia unor clienţi noi din zona serviciilor civile şi mixte cu modelul H225, reconfigurat faţă de varianta iniţială utilizată pentru misiuni de transport offshore.
În egală măsură, 2018 a fost un an bun pentru NH90, Qatar comandând 28 de elicoptere şi Spania anunţând oficial că va achiziţiona un lot suplimentar de 23 de aparate, potrivit companiei.
”Alte progrese notabile în 2018 au înregistrat programe precum demonstratorul tehnologic cu propulsie electrică (electric Vertical Take-Off and Landing – eVTOL) CityAirbus, care a fost pus sub tensiune şi testat la sol, urmând ca în 2019 să aibă loc primul zbor. Primul H160 în configuraţie de serie a demarat testele de zbor în 2018, în timp ce demonstratorul sistemului de drone VSR700 a făcut primele zboruri autonome la finalul anului”, se arată în comunicat.