Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a povestit ce s-a întâmplat, în ultimele decenii, cu patrimoniul Băncii Naţionale, afirmând că nici fostul președinte, Gheorghiu Dej, nici Nicolae Ceaușescu, ”nu s-au atins de patrimoniul Băncii Nașionale”.
El a precizat, de asemenea, că rezerva de aur nu este proprietatea BNR, dar aceasta are dreptul să o administreze.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a dezvăluit că pregăteşte o lucrare despre patrimoniul Băncii Naţionale, oferind câteva repere din ceea ce s-a petrecut cu patrimoniul BNR în ultimele decenii.
„Acum pot să vă dezvălui următoarele lucruri: că în vremea lui Gheorghiu Dej şi a lui Nicolae Ceauşescu, statul român nu s-a atins de patrimoniul Băncii Naţionale. Legile date în acest timp arată limpede că patrimoniul BNR cele trei palate din zona Lipscani, Parcul cu Platani, iar în ţară patrimoniile sunt mai largi pentru că sunt toate clădirile filialelor noastre: Iaşi, Timişoara, Craiova – nu a fost atins”, aspus Adrian Vasilescu.
Acesta a reamintit că rezerva de aur este a României, nu a Băncii Naționale, dar a subliniat că prin lege BNR are dreptul să gestioneze această rezervă.
”Aurul intră la active şi este, totuşi, al ţării. Nu putem spune că e aurul BNR, dar Banca Naţională are drept deplin, prin lege, de a gestiona acest aur. […]”, a declarat Adrian Vasilescu pentru DC News.
Dar clădirile sunt proprietatea Băncii Naţionale.[…] În regimul lui Gheorghiu Dej când s-au făcut nişte nenorociri şi în vremea lui Ceauşescu când a continuat o restrângere a drepturilor omului, totuşi tot ceea ce a însemnat activitate legiuitoare au avut o grijă ca Banca Naţională să nu fie atinsă. Însă s-au luat, fără niciun fel de acte, câteva proprietăţi, cum ar fi Parcul cu Platani”, a subliniat consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.
Rezerva de aur a României totaliza 103,7 tone, la 31 iulie, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.467 milioane euro.
60% din rezerva de aur este depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra. Oficialii BNR au dat asigurări brexitul nu schimbă decizia BNR de a depozita la Londra parte din rezerva de aur a României.
Comments are closed.