România se află pe locul 2 între fostele state ale blocului estic ca nivel al rezervei de aur, după Polonia (care, dealtfel, a avut un nivel aproape identic cu al nostru până în iulie 2018).

 

România deține o rezervă de aur ceva mai puţin decât Coreea de Sud (104,4 tone dar numai 1,1% din rezerve) sau Grecia (113,1 tone dar 61,4% din rezerve), potrivit unei analize Curs de guvernare.

Ponderea aurului în rezervele internaţionale ale României este doar ceva mai mare de 10%, aproximativ dublu faţă de ţări precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Ea se încadrează în uzanţele internaţionale, unde cea mai mare (şi surprinzătoare, dată fiind originea comună) diferenţă regională se consemnează între Slovacia şi Cehia.

De ce își ține România o bună parte din rezervele de aur la Bank of England

O cercetare derulată în urmă cu trei ani a arătat că nu mai puţin de 72 de state aveau aur depus la Bank of England, ceea ce explică diferenţa uriaşă între aurul din rezerva Marii Britanii şi cantitatea de metal preţios aflată pe teritoriul acesteia. În treacăt fie spus, spre deosebire de alte cazuri din trecut, nici un furt de aur nu a fost înregistrat de la Banca Angliei în 320 de ani de istorie.

Potrivit World Gold Council, Cantitatea de aur aflată în octombrie 2018 la Banca Angliei era de 163.796.000 de troy ounces (t oz.), care înseamnă 5.077,6 de tone de aur fin. Un lingou tipic cântăreşte 400 t oz., respectiv 12,4 kg. Este a doua cea mai mare de cantitate de aur depozitat din lume, după cea deţinută de SUA (8.133,5 tone).

Marea Britanie în sine deţine doar 310,3 tone de aur şi figurează doar pe locul 17 în clasamentul World Gold Council.

Pe teritoriul Marii Britanii, mai precis la Bank of England, se află nu mai puţin de 4.767,3 tone de aur care nu aparţin Marii Britanii, adică de peste 15 ori rezerva naţională. Doar aproximativ 1,2% este aur românesc (circa 60 de tone).

Este absolut normal pentru o ţară care se află pe locul 35 în lume în ce priveşte rezervele în aur să facă parte din cele 72 de state ( la care se mai adaugă aproape 30 de entităţi) care păstrează metalul preţios în aceste condiţii.

Ar fi mai ciudată (şi un semn de întrebare pentru piaţa financiară internaţională) situaţia în care o ţară NU are rezerve la Londra decât dacă are, arată sursa citata.

Articolul precedentTeodorovici, avertizat de economiștii UE în legătură cu OUG 114
Articolul următorCâte mașini electrice au cumpărat românii în 2019. Toyota deține supremația