Criticile la adresa Chinei s-au amplificat. Într-un raport publicat de Casa Albă giganții asiatici din IT&C și industrie sunt acuzați de „agresiune economică”.
Raportul de 35 de pagini intitulat „Cum amenință agresiunea economică a Chinei tehnologiile și proprietatea intelectuală a Statelor Unite și a lumii” a apărut la o zi după ce președintele Donald Trump a amenințat că va impune tarife suplimentare asupra bunurilor din China, declanșând turbulențe în piețele financiare globale.
China „a înregistrat o creștere economică rapidă pentru a deveni cea de-a doua mare economie din lume, modernizând baza sa industrială și avansând pe lanțul valoric global. Cu toate acestea, o mare parte a acestei creșteri a fost obținută în mare parte prin acte, politici și practici situate în afara și regulilor globale (rezumând, agresiune economică).”, se arată în raportul Casei Albe.
Actele chineze de „agresiune economică”, potrivit raportului, includ furtul de tehnologii și de proprietate intelectuală, atât fizic cât și cibernetic, eludarea legislației SUA privind controlul exporturilor, contrafacerea, pirateria și ingineria inversă.
De notat, raportul mai prevede că există riscul ca Beijingul să „încerce să manipuleze sau să pună presiune” pe oricare dintre cei peste 300.000 de cetățeni chinezi care frecventează anual universități din S.U.A. sau care lucrează în importante instituții americane. Casa Albă a spus că acei cetățeni chinezi ar putea deveni „colectori de informații care servesc ambițiilor militare și strategice ale Beijingului”.
Raportul enumeră, de asemenea, o „gamă largă de aspecte coercitive și intruzive ce țin de reglementare pentru a forța transferul tehnologiilor străine și a proprietății intelectuale către concurenții chinezi, adesea în schimbul accesului la vasta piață chineză”. Aceste politici includ restricții privind proprietatea străină, aprobări administrative stricte și cerințe de acordare a licențelor, brevete discriminatorii și alte restricții privind drepturile de proprietate intelectuală.
„Având în vedere mărimea economiei Chinei, amploarea demonstrabilă a politicilor sale de distorsionare a pieței și intenția declarată a Chinei de a domina industriile viitorului, actele, politicile și practicile Chinei de agresiune economică care vizează acum tehnologiile și proprietatea intelectuală a lumea amenință nu numai economia Statelor Unite, ci și sistemul global de inovare ca întreg „, concluzionează raportul.
Luptele comerciale dintre cele două mari economii ale lumii au crescut după ce Trump a declarat, luni, că a cerut reprezentantului comercial al Statelor Unite să identifice mărfuri chinezești în valoare de 200 de miliarde de dolari pentru al le aplica tarife vamale suplimentare de 10%. Beijingul a replicat spunând că China își va proteja interesele și este pregătită să se lupte înapoi.
Aceasta vine după ce SUA au anunțat, vineri, că vor impune un tarif de 25 de procente pentru o serie de produse cu o valoare de până la 50 miliarde de dolari.
Comments are closed.