După luni și luni de răspunsuri ambigue și promisiuni de formă, Guvernul a confirmat că nu va plăti nici anul acesta indemnizațiile urmașilor celor persecutați de comuniști din motive etnice. Ca urmare a unei interpelări parlamentare, Ministerul Finanțelor a transmis că plata acestor sume ar duce la majorarea deficitului bugetar și a datoriei publice.

Deputatul de Constanța Bogdan-Alexandru Bola a solicitat, într-o interpelare adresată premierului Marcel Ciolacu, „Informații referitoare la prorogarea aplicării legii 154/2021”. Acesta a afirmat că neaplicarea legii  „are un impact major asupra locuitorilor din Dobrogea, având în vedere persecuțiile etnice la care au fost supuși. Cu toate acestea, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor nu au furnizat răspunsuri clare: de ce nu se aplică această lege? Se va aplica vreodată?”, a scris parlamentarul de Constanța.

„Din punct de vedere al politicii bugetare, obligația Guvernului este de a avea o abordare prudentă, pentru a gestiona resursele și obligațiile bugetare care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice”, se arată în răspunsul ministerului Finanțelor.

Dacă aplicarea legii n-ar fi fost amânată, s-ar fi ajuns „la majorarea deficitului bugetar pe anul 2024, care ar genera creșterea datoriei publice la un nivel nesustenabil, cu riscul înăspririi condițiilor de finanțare a acesteia”, a mai comunicat MF.

Un calcul prezentat în motivare arată că impactul bugetar ar fi fost de circa 1,5 miliarde lei anual.

Documentul INTEGRAL aici.

Imagine

Articolul precedentMinerii pensionari, nemulțumiți de RECALCULAREA pensiilor. Oamenii amenință cu proteste și procese colective
Articolul următorBătaie de joc pentru seniori. Pensionarii sunt puși să plătească mii de lei pentru adeverințe despre care nu știu dacă-i ajută sau nu