În ultimul an, transportul feroviar s-a scumpit cu un procent mai mare decât în cazul combustibililor, al transportului auto public interurban și decât rata inflației.

Potrivit unui comunicat dat publicității luni de Institutul Național de Statistică, indicele preţurilor de consum (IPC) în luna iulie 2024, comparativ cu luna iunie 2024, a fost 100,60%.

Pe de altă parte, rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost de 3,2%, iar rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost de 5,4%.

Pe categorii de produse, mărfurile nealimentare s-au scumpit în iulie 2024 cu 6,92% față de aceeași lună a anului trecut. Din această categorie fac parte și combustibilii (benzină și motorină), a căror creștere de preț în perioada menționată a fost, în medie, de 7,78%.

Dacă însă ne uităm la categoria serviciilor, constatăm că la capitolul ”Transport interurban CFR” (de fapt, transportul feroviar de persoane cu oricare dintre cei șase operatori – unul de stat SNTFC CFR Călători și cinci privați) constatăm o creștere de tarif de 8,43% față de iulie 2023. Transportul public rutier interurban s-a scumpit în aceeași perioadă cu doar 5,96%. O creștere mai mare de tarife decât la transportul feroviar se constată, în perioada analizată, doar la transportul aerian – de 15,65%.

Ultima majorare de tarife în transportul feroviar de călători a avut loc în decembrie 2023, atunci când biletele de tren s-au scumpit în medie cu 8,8%, scrie Club Feroviar.

Articolul precedentMariana Câmpeanu, fost ministru PNL al Muncii: Reforma sistemului de pensii aduce echitate pentru milioane de pensionari
Articolul următorCâte plicuri cu decizii de RECALCULARE vor fi distribuite vineri? Anunț de ultimă oră de la Poșta Română