România a avut cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut în UE şi zona euro, de la un trimestru la altul. În timp ce la nivel european media avansului a fost de 0,2% în al treilea trimestru față de precedentul, în România şi Cipru creșterea a fost de 1,3%, potrivit datelor publicate marți de Eurostat.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al celor 19 state care au aderat la moneda euro a crescut cu 2,1% în trimestrul al treilea în timp ce în întreaga Uniune Europeană, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia europeană să se contracte în ultimul trimestru al acestui an, şi în primul trimestru al anului următor, din cauza creşterii preţurilor la energie şi a majorării dobânzilor, care vor limita cheltuielilor, creditarea şi încrederea.

Conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

Potrivit estimării semnal a Institutului Naţional de Statistică, Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Articolul precedentImpozitele pe proprietate se vor majora din 2025. Deputații au decis să amâne creșterea taxelor locale până după alegeri
Articolul următorAlertă ANAF. Nu deschideți mesaje primite pe mail și nu trimiteți bani