România, pe locul doi în UE, cu un salt al PIB de 1,4% față de trim II din anul trecut

România se află pe locurile 2-3, la egalitate cu Estonia, la creșterea economică în trimestrul 2, liderul UE fiind Malta.

Produsul Intern Brut (PIB) ajustat sezonier a crescut cu 0,4% atât în ​​zona euro (EA19), cât și în UE28 în al doilea trimestru al anului 2018, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit unei estimări publicate de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii Europene.

În primul trimestru al anului 2018, PIB a crescut de asemenea cu 0,4% în ambele zone. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a urcat cu 2,1% atât în ​​zona euro, cât și în UE în al doilea trimestru al anului 2018, după + 2,4% și respectiv 2,3% în trimestrul precedent.

Pentru comparație, în al doilea trimestru al anului 2018, PIB-ul din SUA a crescut cu 1,0% față de trimestrul precedent (după + 0,5% în primul trimestru al anului 2018). Față de același trimestru al anului precedent, PIB-ul SUA a crescut cu 2,9% (după + 2,6% în trimestrul precedent).

Dintre statele membre pentru care datele sunt disponibile pentru al doilea trimestru al anului 2018, Malta (+1,9%), Estonia și România (ambele +1,4%) au înregistrat cele mai mari creșteri comparativ cu trimestrul precedent, iar cea mai modestă creștere a fost înregistrată în Danemarca, Grecia, Franța și Italia (toate +0,2%).

În trimestrul II 2018, cheltuielile de consum final ale gospodăriilor populației au crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,3% în UE. În trimestrul precedent, creșterea a fost de + 0,5% în ambele zone.

Formarea brută de capital fix a crescut în T2 cu 1,2% atât în ​​zona euro, cât și în UE28 (după + 0,3% în ambele zone). Exporturile au urcat cu 0,6% în zona euro și cu 0,2% în UE28 (după -0,7% și -0,5%). Importurile au avansat cu 1,1% în zona euro și cu 0,9% în UE28 (după -0,3% și -0,1%).

Cheltuielile de consum final ale gospodăriilor populației au avut o contribuție pozitivă la creșterea PIB atât în ​​zona euro, cât și în UE (+0,1 și +0,2 puncte procentuale – pp), iar contribuția formării brute de capital fix a fost pozitivă și în ambele zone (+0,3 pp și +0,2 pp, respectiv). Contribuția balanței externe la creșterea PIB a fost negativă pentru ambele zone, în timp ce contribuția modificărilor stocurilor a fost pozitivă pentru ambele zone.

Articolul precedentDaea: Mecanismele de luptă împotriva „monstrului PPA” sunt imperfecte
Articolul următorBucurești și Brașov, singurele orașe mari unde apartamentele s-au ieftinit

Comments are closed.