Eficientizarea costurilor la utilități, prin economii la energia consumată, este o noțiune încă puțin acceptată de firmele din România.
Nu toate companiile sunt familiarizate cu sistemul de contorizare inteligentă a echipamentelor pricipale și cu atât mai puțin sediile în care funcționează sunt clădiri inteligente din categoria celor verzi, unde consumul de energie din susrse convenționale este redus la zero.
Nu mai puțin de 7 din 10 companii, dintre cele respondente, spun că au o politică de eficientizare a costurilor cu utilitățile. La nivel de industrii cea mai bună situație este în sectorul de producție industrială (67%), urmată de industria de construcții/imobiliare (64%) și industria de utilități/energie (58%), se arată în studiul „Eficiența energetică în companiile din România”, realizat de EnergyPal.
Eficiența energetică se referă la modalităţile prin care companiile pot obţine acelaşi beneficiu (lumină, încălzire, mişcare) folosind mai puţină energie.
În acest context 69% dintre companii spun clar că nu au implementat un sistem de contorizare inteligentă a echipamentelor principale, 17% nu știu, și numai 14% au făcut pasul acesta spre eficiența energetică.
Un exemplu de clădiri inteligente este complexul de birouri dezvoltat de compania suedeză Skanska, în zona de nord a Capitalei.
„Dincolo de datele și graficele pe care le conține, studiul indică un nivel relativ scăzut și de conștientizare a rolului pe care măsurile de eficiență energetică le are în funcționarea sustenabilă a companiei. ”, spune Lucian Anghel, CEO, EnergyPal România.
Politica de reducere a pierderilor de energie
Este oarecum îmbucurător că 66% dintre companiile respondente spun că au o politică de reducere a pierderilor de energie în cadrul companiei. La nivel de industrii, o astfel de politică au 41% dintre companiile de servicii profesionale, 46% din serviciile financiare, dar 66% din producție industrială.
Program de eficientizare enegetică
Numai 3 din 10 companii spun că au investit într-un program de eficientizare energetică. La nivel de industrii, cele mai puține companii cu astfel de investiții sunt din construcții/imobiliare (20%), urmate de cele din alimentație/agricultură (29%) și din servicii profesionale (32%).
Din păcate 31% dintre companiile din producție industrială nu cunosc obligațiile care revin agenților economici conform Legii 121/2014 privind eficiența energetică, iar procentul urcă la 50% în cazul celor din construcții/imobiliare.
Studiul EnergyPal sondează percepțiile directorilor executivi și managerilor cu privire la obstacolele și beneficiile eficientizării energetice în companiile din România. Lucian Anghel, are experiență de 15 ani în operarea și mentenanța clădirilor însumând peste 3.000.000 mp în România.
Comments are closed.