Europa, pe verde, România, pe roșu. Cumpărătorii locali sunt în grevă

Încă o zi de scădere la Bursa de Valori București. A câta, nici nu mai contează. Amenințarea dispariției fondurilor de pensii din peisajul investițional continuă să pună presiune pe cotații.

Cumpărătorii au intrat in grevă. Sunt îngrijorați de ceea ce se va întâmpla, până la urmă, cu contribuțiile la Pilonul II și care va fi soarta acestor fonduri de pensii: vor mai exista sau nu? Și, dacă da, până când și în ce condiții? Se suspendă sau nu contribuțiile pentru a doua jumătate a anului? Un set de întrebări care n-ar fi trebuit să existe niciodată. Ar fi trebuit să avem doar certitudini. Valabile pentru cel puțin 10 sau 20 de ani. Dar, deh…  suntem forțați să operăm cu unica certitudine aflată la îndemână: greva cumpărătorilor.

După o perioadă în care piața a consemnat scăderi de aproape 9% de la maximele multianuale înregistrate la finele lunii aprilie, debutul acestei săptămâni s-a situat, de asemenea, în teritoriu negativ. Indicele reprezentativ BET a scăzut cu 1,77% la 8.260 de puncte în timp ce indicele BET-XT a înregistrat o scădere similară la 762 de puncte. 

Grafic zilnic indice BET, sursa: TradingView, via tradingeconomics.com

Din tabloul dinamicii din sesiunea de luni a constituenților indicelui BET reiese că toate companiile au închis sesiunea în teritoriu negativ, cu Bursa de Valori București (simbol BVB) consemnând, de departe, cea mai adâncă retragere, de 5 procente. Motivația este simplă: dacă dispar din peisaj fondurile care administrează pensiile private, volumele tranzacționate vor scădea și, pe cale de consecință, vor scădea și veniturile operatorului de piață.

Tabel variații constituenți indice BET 21 mai 2018, sursa: tradingeconomics.com

Cum investitorii de retail sunt prea puțini și prea „mici”, chiar dacă ar intra acum în piață la cumpărare, presupunând că au un profil de risc mai accentuat, nu ar avea cum să compenseze dispariția investitorilor instituționali, în special din cauza faptului că sumele disponibile sunt cu câteva ordine de mărime mai reduse. Pe de altă parte, de ce ar intra investitorii de retail la cumpărare acum, pe trend potrivnic?

Societățile care gestionează contribuțiile la Pilonul II de pensii folosesc, aproape exclusiv, strategia „buy-and-hold” (cumpără și menține), adică acumularea constantă de titluri, pe măsura intrării contribuțiilor, practic fără a vinde din dețineri.

Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă acum în piața locală de capital nu ține de presupuse vânzări / lichidări de poziții operate de marii investitori instituționali, ci de o grevă a cumpărătorilor.

Europa și SUA, pe plus

În contrast cu situația de la București, piețele vest-europene au avut, în general, o sesiune pozitivă:

Indice

Valoare de închidere Schimbare netă

Schimbare procentuală

FTSE 100 – Marea Britanie

7.859,17 80,38 1,03%
CAC40 – Franța

5.637,51

23,00

0,41%

EuroStoxx 600 – paneuropean

395,87 1,20

0,30

MIBTEL – Italia

23.092,38 -357,27

-1,52%

 

Faptul că Wall-Street-ul a evoluat în teritoriu pozitiv, ca urmare a detensionării relațiilor dintre SUA și China în privința reducerii dezechilibrelor comerciale, cu indicele Dow Jones evoluând în cea mai mare parte a sesiunii cu un plus de 300 de puncte, a ajutat indicii vest-europeni să consemneze, și ei, o sesiune pozitivă.

De menționat este însă faptul că indicele Italiei, FTSE Mibtel, a scăzut cu peste un procent și jumătate în sesiunea curentă, consolidându-și tendința de scădere din săptămânile recente, de peste 6%. Această tendință a apărut pe fondul situației politice din Italia și a lansării unui acord de guvernare cu aspecte populiste și eurosceptice între Mișcarea de 5 Stele, de stânga, și Liga Nordului, de extremă-dreapta, acord care va pune presiune pe deficitul bugetar din cauza masurilor populiste prevăzute.

Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a avertizat, duminică, într-un interviu, că Roma trebuie să respecte regulile europene referitoare la cheltuieli și la ținta asumată de deficit bugetar.

În plus, conform agenției de rating Fitch, acest acord de guvernare reprezintă un risc pentru profilul de credit al țării.

Articolul precedentUber, amenințat cu sancțiuni. „Taxi prin smartphone”, numai cu autorizare
Articolul următor3 din 10 firme din România trec în prețuri costurile la utilități, ignorând factura la utilități

Comments are closed.