Warren Buffett: Ratele dobânzilor sunt mai importante în determinarea valorilor acțiunilor

Warren Buffett, celebrul investitor american, apreciază că nivelul dobânzilor reprezintă o componentă esențială pentru a determina dacă o acțiune este ieftină sau scumpă. „În timp, cel mai important element în evaluare este dat, evident, de ratele dobânzilor”, a spus Buffett într-un interviu. „Dacă ratele dobânzilor sunt destinate să fie la niveluri scăzute… orice flux de venituri din investiții va valora mai mulți bani. Aspectul esențial este întotdeauna ce randament poartă obligațiunile guvernamentale”.

Buffett a mai explicat că, atunci când ratele dobânzilor cresc la niveluri ridicate, cum ar fost situația la începutul anilor 1980, acest aspect face ca multiplii de evaluare a capitalului să fie mai puțin atractivi pentru investitori. Cu alte cuvinte, dacă nivelul dobânzilor oferite de sistemul bancar este ridicat (de exemplu, la 8%) o investiție în piața de capital care are un randament de 12% nu pare să fie foarte profitabilă, judecând comparativ, deci putem spune că acea acțiune este scumpă. Calculul nu este complicat: 12% – 8% = 4%. Aceste 4 procente, câștig suplimentar, reprezintă 50% din dobânda oferită de bănci.

În oglindă, dacă dobânzile tind către zero, orice investiție făcută în piețele de capital, chiar dacă poartă un randament de doar 4%, este văzută foarte bine de către participanții la piață. 4% – 0,5% = 3,5% câștig suplimentar. Adică de 7 ori cât este dobânda de la bănci.

Cu toate că interviul lui Warren Buffett a fost acordat anul trecut, cele afirmate de el sunt, acum, extrem de actuale, mai ales în contextul în care randamentele titlurilor de stat ale SUA cu scadență la 10 ani au atins o cotă de peste 3,07%, nivel care nu a mai fost întâlnit din 2011.

Warren Buffett, fondator si CEO al companiei Berkshire Hathaway, este supranumit și „Oracolul din Omaha”, fiind unul dintre cei mai urmăriți și respectați manageri de fonduri de investiții din întreaga lume. În afară de pasiunea lui pentru investițiile pe termen lung piețele de capital, Buffett depune și o întreagă activitate filantropică, mai cu seamă după ce a promis că va dona cea mai mare parte a averii sale către proiecte filantropice, în special prin fundația deținută de Bill Gates, fondatorul Microsoft.

 

 

Articolul precedent3 din 10 firme din România trec în prețuri costurile la utilități, ignorând factura la utilități
Articolul următorUn nou model de Ford ”made in Craiova”, în urma unei investiții de 200 milioane euro

Comments are closed.