Compania chineză care a preluat 51% din KazMunayGaz, grupul kazah care controlează Rompetrol în România, este practic în faliment, cu datorii cifrate la aproape 5 miliarde de dolari. Președintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este anchetat de autoritățile chineze pentru acuzații grave privind fraude financiare, conform unei stiri Realitatea.net.

Piața obligațiunilor emise de companiile chineze începe să se clatine, tot mai multe dintre acestea intrând în incapacitate de plată. CEFC China Energy Co. care ar fi trebuit să preia fosta Rompetrol de la kazacii de la KazMunayGas, a anunțat luni că nu va plăti o rată scadentă de 2 mld de yuani (313 mil. USD). Este vorba de fapt de o subsidiară a grupului, CEFC Shaghai International Group. Datoria totală a CEFC China Energy este de 4,8 miliarde de dolari.

CEFC Shanghai International Group, parte a CEFC China Energy Co., a spus luni că nu poate rambursa 2 miliarde de yuani (313 milioane dolari) în obligatiuni, dar a promite că va incerca sa rascumpere hărtiile de valoare in sase luni, potrivit unei declaratii afisate pe Site-ul Casei de Compensare din Shanghai. Compania energetica a spus de acum o săptămână că este posibil să nu poată rascupara obligatiunile, deoarece președintele companiei nu poate să „îndepliniească responsabilitățile normale” cee ace a avut un impact enorm asupra operațiunilor companiei.

Preocupările investitorilor cu privire la creșterea incidentelor de neplată a datoriilor în China se intensifică după cel puțin patru astfel de evenimente pe piața obligatiunilor din ultima lună. Având în vedere valoarea datoriei CEFC, stabilitatea pieței va depinde de modul în care implementează un plan de antreprenoriat, potrivit Fitch Ratings.

Creșterea și decăderea CEFC reflectă evoțiile companilor private din China, în plină expansiune, dar intrate sub presiunea politicilor președintelui Xi Jinping de a limita împrumuturile riscante și exodul de capital. Expansiunea rapidă a companiei a atins punctul culminant, în septembrie, când a semnat pentru cumpătrarea unei participații de 9 miliarde de dolari la gigantul petrolier rus Rosneft.

Această înțelegere a căzut însă în această lună, deoarece au apărut probleme financiare după ce președintele compamiei, Ye Jianming, a început să fie cercetat de autoritățile chineze și a demisionat de la conducerea companiei.

Compania s-a bazat în mare măsură pe vânzările de obligațiuni pentru a obține finanțare în ultimii doi ani, iar costurile de împrumut au crescut de când Ye Jianming a fost supus investigației, închizându-I din accesul la fonduri pe această piață.

În septembrie, când a fost anunţat acordul cu Rosneft, CEFC susţinea că este cea mai mai mare companie privată de petrol şi gaze din China, având aproape 50.000 de angajaţi şi venituri de peste 40 de miliarde de dolari.

În prezent însă CEFC a început să-şi vândă activele şi totodată nu a reuşit să îşi plătească angajaţii în ultimele două luni, pe măsură ce creditorii se grăbesc să îşi recupereze datoriile pe fondul investigaţiei demarate de autorităţile de la Beijing.

În 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

Finalizarea tranzacţiei prin care CEFC China Energy urma să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie, a informat în martie grupul petrolier kazah KazMunayGas (KMG) citatat de Agerpres.

Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

KMG International, compania care deţine grupul Rompetrol, a avut în 2017 rezultate record, cu un profit operaţional de 242 milioane de dolari, în creştere cu 20% faţă de 2016, şi triplu faţă de 2012 (79 de milioane dolari).

Profitul net al companiei a fost de 80 de milioane de dolari în 2017, de şase ori mai mult faţă de 2016 şi faţă de un rezultat negativ de 208 milioane de dolari înregistrat în 2012.

Cifra de afaceri brută a fost de 9,5 miliarde de dolari, în creştere cu 36% faţă de 2016.

Grupul este în prezent cel mai mare furnizor de produse petroliere din Republica Moldova cu o cotă estimată de 48%, fiind în acelaşi timp şi un actor important în Georgia (19%) şi Bulgaria (16%).

În România, vânzările totale de produsele petroliere ale Grupului în intervalul 2012-2017 s-au ridicat la 13,6 milioane tone, de la 1,9 milioane de tone în 2012 la peste 2,6 milioane anul trecut (+3% peste indicatorul din 2016).

Divizia de Trading a Grupului a consemnat în 2017 un volum total al materiilor prime şi produse petroliere tranzacţionate de circa 19,3 milioane tone, în creştere cu 18% faţă de nivelul atins în 2016.

Articolul precedentNoi reglementari privind transparența în serviciile de coletarie
Articolul următorRăzboiul comercial SUA-China se încheie cu victoria Germaniei

Comments are closed.