Bursa de Valori București a anunțat, recent, modificarea programului de tranzacționare în sensul scurtării acesteia, cu începere de la 1 octombrie 2018.
Astfel, noul program de tranzacționare al pieței Regular va fi structurat după cum urmează:
09:45 – 10:00 Predeschidere
10:00 Deschidere
10:00 – 17:45 Tranzacționare continuă
17:45 – 17:50 Preînchidere
17:50 Închidere
17:50 – 18:00 Tranzacționare la închidere
18:00 Închidere
Deși diferențele față de programul anterior nu sunt mari, m-a frapat totuși abaterea de la argumentația invocată acum câțiva ani, odată cu prelungirea programului de tranzacționare: „Este necesar să ne sincronizăm cu piețele vest-europene și să oferim totodată investitorilor posibilitatea de a prinde o oră și jumătate din tranzacționarea de pe Wall-Street”.
Acesta este motivul pentru care am luat „pulsul pieței”, adresând aceeași întrebare legată de programul de tranzacționare mai multor participanți la piață, din categoria brokerilor. În zilele imediat următoare o să repet demersul însă, de această dată, cu opiniile primite din partea investitorilor de retail.
Marcel Murgoci, Director operațiuni în cadrul Estinvest, este de părere că „Decizia BVB cu privire la scurtarea cu aproximativ o jumătate de oră a ședinței de tranzacționare nu va avea un efect negativ asupra lichidității pieței și nici asupra numărului de investitori. Programul mai scurt de tranzacționare va avea efecte benefice asupra activității de brokeraj întrucât actualul program de tranzacționare se întinde pe aproximativ 9 ore, neluându-se în calcul activitățile depuse de broker înainte și după ședința de tranzacționare. Din punctul de vedere al investitorilor, eu personal nu am primit obiecții ale clienților referitor la acest subiect. La prima vedere, decizia îi poate afecta pe cei care tranzacționează produse structurate si acțiuni europene, dar aceștia își pot revizui riscurile în funcție de noul program de tranzacționare”.
Exact la această categorie de clienți a făcut referire și Ovidiu-George Dumitrescu, Director general-adjunct la Tradeville: „Clienții Tradeville au deja acces de câțiva ani la 15 dintre cele mai importante piețe de capital din lume (inclusiv SUA și Canada) pe întreaga durata a programului lor de tranzacționare și in monedele de baza ale respectivelor piețe. În prezent există o serie de acțiuni străine care acum sunt tranzacționate în lei doar prin intermediul ATS Internațional. în funcție de cererea pe care o vom avea vom găsi soluții pentru a îi ajuta pe clienții Tradeville să continue să tranzacționeze și după 1 octombrie acțiunile lor favorite de pe piața europeană, tot în lei și până la închiderea piețelor principale de pe bursele vest-europene”.
Ciprian Bîrsan, coordonator la SSIF Bursa Română de Mărfuri și analist financiar susține această inițiativă a BVB: „Chiar în contextul în care ne aflăm, programul de tranzacționare este, în continuare, mult prea lung. Faptul că îl scurtează cu 25 de minute nu înseamnă mai nimic. În momentul în care a apărut această propunere, tocmai ce citisem despre piața din China. China care, dacă nu mă înșel, are doar 4 ore de tranzacționare. Nu cred că este cazul să avem un orar de tranzacționare de 8-9 ore pentru că, după cum vedem, lichiditatea nu este afectată de durata acestui program”.
Concluzia brokerilor: Încă mai este loc de scurtare a sesiunii de tranzacționare
Marcel Murgoci este de părere ca „Lichiditatea nu va avea de suferit, întrucât valorile ce se tranzacționau în „capetele sesiunii” se vor muta către „capetele” viitoarei sesiuni de tranzacționare. În concluzie, consider că actualul program de tranzacționare ar mai putea fi redus până la 17:30 sau chiar 17:00”.
Ciprian Bîrsan, coordonator SSIF BRM este de aceeași părere: „Este binecunoscut faptul că ziua de muncă durează încă o oră după închiderea ședinței de tranzacționare. Cred că o sesiune care să înceapă la 10 și care să se termine la 17 ar trebui să fie suficient de lungă”.
Se poate lesne observa faptul că brokerii susțin această inițiativă de scurtare a programului de tranzacționare. Sigur, argumentația invocată este pertinentă din punctul lor de vedere, nimic de criticat aici, chiar dacă sunt ucise acum exact aspectele invocate cu ceva ani în urmă odată cu lungirea sesiunii de tranzacționare. Și, în continuare, nimic de criticat nici dintr-un alt punct de vedere, ce-i drept, cumva mai personal: cui nu i-ar conveni să termine ziua de lucru cu o ora sau două mai devreme?
Întrebarea este: dacă Bursei de Valori și comunității brokerilor îi convin propunerea de scurtare a orarului de tranzacționare (repet, nimic de criticat aici), comunitatea investitorilor de retail, adică cea formată din clienții caselor de brokeraj, oare ce părere are?
Va urma…
Comments are closed.