Eurostat: România, cea mai mare inflație din UE 7 luni la rând

România a avut cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană în luna august, fiind urmată în acest clasament de Bulgaria, Estonia şi Ungaria.

Este pentru a șaptea lună consecutiv când România are cea mai mare inflație din UE.

Inflația anuală a Uniunii Europene a fost de 2,1% în august 2018, în scădere de la 2,2% în luna iulie. Cu un an mai devreme, rata a fost de 1,7%, informează Eurostat, oficiul statistic al UE.

Rata anuală a inflației din zona euro a fost de 2,0% în august 2018, în scădere de la 2,1% în iulie 2018. Cu un an mai devreme, rata a fost de 1,5%.

Cele mai scăzute rate anuale din UE au fost înregistrate în Danemarca (0,8%), Irlanda și Grecia (ambele 0,9%). Cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) și Ungaria (3,4%).

Eurostat ia în calcul IAPC, astfel că în raport apare o inflaţie de 4,7% în august 2018 în România, în loc de 5,1% cât a fost Indicele Preţurilor de Consum (IPC).

Comparativ cu iulie 2018, inflația anuală a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă în 5 și a crescut în 10. În august 2018, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a survenit din punct de vedere energetic (+0,87 puncte procentuale, pp), urmate de servicii (+0,59 pp), produse alimentare, alcool și tutun (+0,48 pp) bunuri (+0,09 pp).

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că actuala guvernare a impus o presiune foarte mare asupra bugetului prin creșterea pensiilor și salariilor.

El a explicat la RFI România că bugetul este construit foarte rigid, iar Guvernul ”gripează” principalul vector de creștere economică, investițiile, ceea ce va conduce la un dezastru pe termen lung.

“Chiar dacă românii vor câștiga mai mulți bani, inflația sau dobânzile vor face ca nivelul de trai să fie mai prost”, a explicat profesorul în economie.

Explicaţia sa vine în condiţiile în care Consiliul Fiscal a făcut recent o evaluare potrivit doi indicatori cheie pe baza cărora a fost construit bugetul, creștere economică şi deficitul bugetar, vor fi ratate.

Articolul precedentGoldman Sachs: Șanse mici de recesiune pentru următorii 3 ani
Articolul următorUn program de tranzacționare scurtat la BVB. Partea I: ce spun brokerii și analiștii

Comments are closed.