Marile lanțuri comerciale din România au fost invadate, în ultima lună, de uleiul mai ieftin importat din Ucraina. Asta pentru că un litru de ulei produs în România costă aproape dublu față de cel produs în țara vecină. Pe de altă parte însă, cea mai mare parte a uleiului alimentar din România este produs de mari companii străine.
Diferențele de preț între uleiul „românesc” și cel importat din Ucraina este situația între 40% și aproape 100%.
Într-una dintre cele mai importante rețele de hipermarketuri din România, preţul uleiului de floarea-soarelui fabricat în Ucraina este cu 40% mai mic decât brandul Unisol, produs de americanii de la Bunge, liderul pieţei de ulei din România, cu 60% mai ieftin decât marca proprie a retalierului și este aproape la jumătate față de brandul Spornic, produs de compania cu capital românesc Prutul, potrivit datelor ZF.
Într-o intervenție la Realitatea Plus, profesorul de economie Mircea Coșea a subliniat faptul că n-ar trebui să ne mire ceea ce se întâmplă cu uleiul, dar nici nu putem „da vina” pe Ucraina. „Problema reală este că noi, deși suntem printre cei mai mari producători de floarea-soarelui din Europa, nu mai avem capacitatea de producție. La fel ca în cazul zahărului, ne-am închis sau am vândut capacitățile de producție, iar acum suntem dependenți de alții. Pe de altă parte, produsele din Ucraina sunt tentante pentru orice comerciant, deoarece sunt mai ieftine pentru că nu se supun reglementărilor Uniunii Europene,” a declarat Coșea.
Cei mai mari producători de floarea soarelui din lume sunt Rusia, Ucraina, Argentina, China și România. Țara noastră este cel mai mare producător de floarea soarelui din Uniunea Europeană și al treilea din Europa, după Rusia și Ucraina, arată datele Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO), potrivit cursdeguvernare.ro.