În săptămânile recente, acalmia și tendința de creștere constantă au dispărut din piețele internaționale. Pe Wall-Street si-a făcut, din nou, apariția volatilitatea, cu dese sesiuni în care indicii au fluctuat cu peste 1% – 1,5%.
Interesant este aspectul că, de această dată, fenomenul a apărut în plin sezon de raportări financiare care, cu câteva excepții, ne-a furnizat doar vești bune și/sau foarte bune până în acest moment.
Am dorit să aflu opinia unui investitor român despre ceea ce se întâmplă în piețe, motiv pentru care l-am abordat pe Andrei Elvedi, investitor în piețele internaționale și autor la publicația online SmartBeta.ro.
LM: Ce impresie ti-a lasat minuta celei mai recente ședințe a Federal Reserve? Crezi că exagerează cu intențiile de a ridica dobânda pentru dolar? Vor continua să ridice dobânda, eventual de 2 ori, în 2019?
Andrei Elvedi: Pentru a răspunde la această întrebare, simt nevoia de a oferi o imagine contextuală:
În anul 1977, Congresul Statelor Unite a atribuit băncii centrale, Federal Reserve, un mandat dual:
- să păstreze dinamica prețurilor la un nivel stabil;
- să creeze condiții de muncă pentru oricine dorește să muncească.
Pentru a obține asta, FED s-a axat pe controlul inflației și pe maximizarea ratei de angajare în economie.
Când oficialii FED doresc să încurajeze împrumuturile astfel încât rata cheltuielilor să crească și, astfel, economia Statelor Unite să primească un sprijin, atunci ei vor scădea dobânda de referință la dolar pentru a determina o ieftinire a împrumuturilor. Daca doresc să facă inversul, în cazul în care inflația este pe creștere, oficialii FED vor crește rata dobânzii.
În prezent, inflația din SUA se află în zona a 2,3-2,4%. Este încă de discutat dacă este suficient pentru a continua cu încă 2 sau chiar 3 majorări în 2019, sau dacă să lase inflația „să-și mai facă puțin de cap”. Dacă economia Statelor Unite va continua sa crească și în 2019 la fel de bine ca in 2018, atunci, personal, m-aș aștepta la continuarea seriei de măriri ale dobânzii.
LM: Care sa fi fost cauza turbulențelor ce au apărut săptămâna trecuta? Crezi ca se vor reintoarce în piețe?
Andrei Elvedi: Părerea mea este că 2018 a fost un an în care mulți investitori au uitat că sunt investitori și au devenit traderi, pierzând astfel imaginea de ansamblu și concentrându-se atent pe cele mai milimetrice mișcări. 2018 a avut, și încă mai are de oferit, din păcate, multe surse de haos: Trump vs. China (plus UE, plus Canada) pe parte de acorduri comerciale, zvonurile că Italia ar dori să iasă din UE, picajul lirei turcești din această vară și, mai nou, dispariția jurnalistului Jamal Khashoggi.
Coroborând toate cele de mai sus, impresia mea este că, în piață, s-a instalat o cantitate semnificativă de frică din partea investitorilor.
LM: O mare parte din picajul de săptămâna trecuta a fost o explozie a fricii, pornită din teama creșterii dobânzilor. Dar, oare, creșterea abruptă a dobânzilor titlurilor de stat americane va fi urmată, în aceeași măsură de politica monetară a Federal Reserve?
Andrei Elvedi: Mă abțin de la previziuni. Încerc, pe cât pot, să mă pregătesc pentru vremuri în continuare volatile, cu un stomac tare și încredere în companiile pe care le aleg.
LM: Avem, cel puțin până în prezent, un sezon al raportărilor financiare excelent. Sunt șanse ca, până la finele anului, să atingem noi maxime istorice?
Andrei Elvedi: Avem de-a face cu o luptă crâncenă între rezultatele bune de acum și sentimentul de teamă prezent în mintea investitorilor. Având în vedere faptul că FED și-a anunțat deja intențiile și estimările în privința continuării procesului de normalizare a politicii monetare mă aștept, mai degrabă, ca avântul generat de raportările financiare bune publicate de companiile americane să continue în săptămânile ce urmează.
LM: În ceea ce privește piața Forex: atâta timp cât temerile sunt legate de un FED mult prea ambițios în privința dobânzii pe care o va purta dolarul, din ce cauză acesta nu crește pe măsura?
Andrei Elvedi: Pe vremuri, atunci când Federal Reserve ridica dobânda de referință, creștea și dolarul. Însă, dacă judecăm acum performanta dolarului, acest fenomen pare să nu se mai întâmple. Estre posibil ca participanții la piață să fi devenit reticenți ca urmare a situației politice din SUA și a agresivității președintelui Trump în acest război al comerțului la nivel global.
LM: Andrei Elvedi, îți mulțumesc pentru opiniile exprimate în cadrul acestui interviu, în numele celor preocupați de fenomenul investițional din România.
Comments are closed.