În anul 2017, cheltuielile pentru protecția mediului s-au ridicat la 10,3 miliarde lei, ceea ce a reprezentat 1,2% din PIB, a comunicat Institutul Național de Statistică.

Cele mai mari cheltuieli, la nivel național, s-au înregistrat în domeniul deșeurilor la producătorii specializați, sume care reprezintă 76,6% din totalul cheltuielilor pe segmentul deșeurilor.

La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 72,0% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate.

La nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 50,0%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (38,5%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5 %). În domeniul „ producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce în sectorul „industria prelucrătoare”, s-au realizat 25,8%, iar sectorul „ captarea, tratarea și distribuția apei” a cheltuit 19,3%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%) şi de cheltuielile pentru protecția aerului (10,0%).

Articolul precedentTurbulențele din piețele internaționale, privite prin ochii unui investitor român
Articolul următorROBOR la 3 luni decolează: 3,28%

Comments are closed.