Tendința de scădere a petrolului continuă, chiar dacă temerile legate de sancțiunile împotriva Iranului planează în piețe

Prețul unui baril de țiței a scăzut, în sesiunea de joi, ca urmare a celei de-a patra creșteri săptămânale a stocurilor de țiței din Statele Unite, aspect care a continuat să sugereze faptul că nu sunt probleme pe parte de aprovizionare, cu toate că tensiunile dintre SUA și Arabia Saudită și scăderea exporturilor iraniene au acordat sprijin cotației aurului negru.

Țițeiul WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în SUa) a încheiat ședința de tranzacționare de joi în scădere cu 1,6%, la 68,65 de dolari pe baril, în timp ce Brent-ul, cel tranzacționat la Londra, a scăzut cu 68 de cenți, adică 0,85%, la 79,37 de dolari pe baril, după ce în sesiunea de miercuri, a plonjat cu 3%, ajungând la o distanță de aproximativ 7 dolari față de maximul ultimilor 4 ani, atins pe 3 octombrie.

Miercuri, datele furnizate de Energy Information Administration arătat că stocurile de țiței din Statele Unite au crescut cu 6,5 milioane de barili săptămâna trecută, cea de-a patra creștere săptămânală și cu aproape de trei ori mai mult decât estimările analiștilor.

Cotațiile barilului de țiței au primit ceva sprijin, în perioada recentă, datorită preocupărilor legate de scăderea exporturilor iraniene cauzate de sancțiuni, dar și datorită tensiunilor dintre Statele Unite și Arabia Saudită generate de dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Graficul zilnic al cotației țițeiului Brent, sursa: tradingeconomics.com

Congresmenii americani au acuzat conducerea saudită de dispariția criticului saudit, sugerând că o impunere de sancțini ar putea fi posibilă. Pe de altă parte, Arabia Saudită neagă că a avut vreun rol în dispariția lui jurnalistului Khashoggi.

Investitorii se tem că Arabia Saudită s-ar putea folosi de poziția pe care o are, pe parte de aprovizionare cu petrol în piața globală a energiei, pentru a se răzbuna împotriva criticilor. Dar Arabia Saudită a asigurat OPEC că este „angajată, capabilă și dispusă” pentru a se asigura că nu va exista nicio lipsă pe piața petrolului, a declarat, miercuri. secretarul general al OPEC, citat de CNBC.

Semale cum că exporturile de petrol iraniene au scăzut mult mai abrupt decât unii dintre participanții la piață au estimat, pe fondul sancțiunilor în curs de apariție, au continuat să susțină piața în sesiunile recente de tranzacționare.

Sancțiunile Statelor Unite asupra exporturilor de petrol iranian vor începe pe 4 noiembrie, cumpărătorii încetând sau începând să își reducă propriile comenzi, conform datelor petroliere și al surselor din industrie.

Articolul precedentApple anunță un eveniment de lansare de noi produse, pe 30 octombrie
Articolul următorTurbulențele din piețele internaționale, privite prin ochii unui investitor român

Comments are closed.