China, Ungaria și Polonia sunt responsabile de peste jumătate din deficitul comerțului nostru exterior cu bunuri. Aproape 3,8 miliarde de Euro reprezintă deficitul cu China, primul furnizor de dezechilibre în comerțul nostru internațional: importăm de acolo în valoare de peste 4,5 miliarde de Euro și reușim să exportăm puțin peste 750 milioane de Euro.
Ungurii exportă aici bunuri în valoare de peste 6,6 miliarde de Euro și importă de la noi puțin peste 3,3 miliarde de Euro, în vreme ce polonezii exportă în România bunuri de peste 5,1 miliarde de Euro și importă de aici bunuri de sub 2,5 miliarde de Euro.
dacă adunăm cele 3, 78 miliarde de Euro deficit acumulat pe relația China cu cele peste 2,7 miliarde de Euro acumulate ca deficit atât pe relația cu Ungaria cât și pe cea cu Polonia, ajungem la aproape 9,3 miliarde de Euro, adică mai mult de jumătate din deficitul nostru de peste 17 miliarde de Euro din comerțul cu bunuri.
Din grupul marilor parteneri comerciali ai României, cel mai important dintre aceştia este Germania, atât când vine vorba de importuri cât şi la exporturi. Astfel că România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro). Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul de importuri, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.
România importă mai mult decât exportă şi din ţări precum Rusia (deficit export-import de 2 miliarde euro), Turcia (deficit peste 1,6 miliarde euro), Olanda (deficit peste 1,2 mld. euro), Austria (deficit peste 1,1 mld. euro), Cehia (deficit peste 450 milioane euro) şi Italia (deficit peste 102 milioane euro).
Practic, deficitul comerțului cu bunuri are patru mari surse:
- China, țara produselor ieftine, atelierul de producție al întregii lumi
- Rusia, sursa importurilor principale de resurse și materii prime
- țările grupului de la Vișegrad, fostele noastre partenere din CAER, cu un deficit cumulat de 6 miliarde de Euro, o treime din total
- grupul economiilor medii din Uniunea Europeană, cu Olanda, Austria și Italia.
Cine vrea să reducă deficitul comercial imens al României, trebuie să înțeleagă aceste cifre , să le stăpânească și să le corecteze. Poate chiar începând de la întâlnirea pe care astăzi ministrul de externe, Bogdan Aurescu o are cu omologul său maghiar….