Răceala este una dintre cele mai comune boli, prin care am trecut toți, cel puțin o dată în viață. Afecțiunea apare, cu preponderență, în sezonul rece, iar simptomele sunt ușor de recunoscut pentru oricine: nas înfundat, strănut, tuse, dureri în gât, secreții nazale și, uneori, febră și frisoane.

Dacă ai avut ghinionul să te „căptușești” cu o astfel e boală, nu ezita să-ți comanzi produse pentru răceală și gripă pe sensiblu.com, însă acordă o atenție specială și alimentației, ca să te pui, rapid, pe picioare. Află ce este bine să mănânci când ești răcit, chiar dacă boala îți poate afecta apetitul, din rândurile următoare.

 Citrice

Recunoscute ca bună sursă de vitamina C, citricele susțin tratamentul împotriva răcelii, așa că nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Vitamina C întărește sistemul imunitar și ajută organismul să lupte cu boala, așa că mănâncă portocale, mandarine, grapefruit, lămâi sau lime, atunci când ești răcit.

Ardei iute

Iuțeala ardeilor este dată capsaicină, o substanță cu multiple proprietăți terapeutice. Cu cât un ardei „arde“ mai tare, cu atât conține mai multă capsaicină, iar consumul lui va fi mai benefic pentru sănătate, în ciuda senzației neplăcute.

În cazul răcelilor, capsaicina din ardeiul iute desfundă sinusurile nazale, echilibrând astfel presiunea sângelui la nivelul capului. Astfel, la scurt timp după ce vei mânca un ardei iute, vei simți că nasul ți se desfundă, respirația devine mai ușoară, iar durerea de cap dispare.

Iaurt, lapte bătut sau kefir

Lactatele fermentate acționează indirect împotriva răcelii, datorită conținutului de probiotice, benefice pentru sistemul digestiv. Acestea ajută la menținerea florei intestinale, cu rol esențial în procesul de digestie. O bună digestie, susținută de o alimentație corespunzătoare, întărește și sistemul imunitar, iar organismul devine astfel mai puțin vulnerabil în fața bolii, grăbind procesul de vindecare.

Infuziile de plante

Infuzia de plante se numără printre cele mai populare remedii împotriva răcelii, așa că nu poate lipsi din această listă. Dincolo de proprietățile benefice ale plantelor din care este preparat, lichidul fierbinte te ajută să-ți desfunzi căile nazale. Dacă vrei să scapi și de durerea în gât, adaugă o linguriță de miere și câțiva stropi de zeamă de lămâie sau chiar o felie întreagă.

Pește și ulei de măsline

Atunci când este slăbit de boală, organismul are nevoie de așa-numitele „grăsimi bune” pentru a se reface, iar acestea pot fi furnizate prin alimentație, dar și prin suplimente. Acizii grași Omega 3 sunt cele mai cunoscute „grăsimi bune“, așa că trebuie să consumi alimente care conțin acești compuși. Peștele este cea mai bogată sursă de Omega 3, dar nu uita nici de uleiul de măsline, de nuci sau de  migdalele.

Supă de pui

Supa caldă de pui „ia răceala cu mâna”, așa că își merită, pe deplin, locul în lista alimentelor cu efect terapeutic. Aburii fierbinți desfundă nasul, iar lichidul delicios hidratează organismul și te ajută să scapi de frisoane. Secretul e să adaugi cât mai multe legume proaspete în apa în care fierbi carnea, pentru a transforma supa într-un adevărat cocktail de vitamine și minerale. Nu în ultimul rând, proteinele din carnea slabă de pui ajută sistemul imunitar să producă anticorpii necesari pentru a scăpa de răceală.

 În afară de alimentație, sunt o sumedenie de lucruri pe care trebuie să le știi despre răceală, iar aici vei găsi tot ce trebuie să știi ca s-o previi dar și să o tratezi.

 

Articolul precedentCei cinci magnifici ai bursei americane sau cea mai sigură cale spre succes
Articolul următorTrei țări care ne dau peste cap deficitul comerțului cu bunuri