Acțiunea ANAF de a impozita nunțile, prin solicitarea datelor referitoare la restaurant, formație sau fotograf pentru ca fiscul să verifice dacă sumele au fost declarate și s-au achitat impozitele nu va aduce la bugetul de stat sumele scontate, o recunoaște chiar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Măsura luată de ANAF seamănă cu inspecțiile de acum câțiva la unitățile de pe litoral, care nici ele nu au avut rezultate semnificative. Evaziunea este la fel de prezentă, veniturile bugetare fiind la același nivel de ani de zile, răstimp în care s-au luat măsuri pompieristice, cu efecte zero pentru bugetul de stat.
„În primul rând, ANAF trebuia să întrebe ministrul de resort legat de o astfel de acţiune. Apoi, am spus de foarte multe ori că această abordare a ANAF trebuie să se schimbe, în felul de a acţiona şi de a reacţiona. Şi acest lucru se va schimba până la final de an. Doar să urmăriţi acţiunile până la final de an şi veţi vedea că lucrurile se întâmplă cum spun eu”, a declarat vinery Eugen Teodorovici, la Tulcea.
Ministrul de Finanţe spune că va face şi o propunere de modificare a legii astfel încât termenele de prescriere să scadă de la 5 la 2 ani.
„ANAF avea multe alte lucruri de făcut până să ajungă la acest tip de acţiune. Ieri vorbeam cu vicepreşedintele de la ANAF, care a păstorit această situaţie şi care era convins de faptul că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit şi ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt 5 ani pentru prescriere şi am spus <<Bun, dacă ai fi avut 10 ani, ai fi stat 10 ani ca să iei o asemenea măsură>> că aşa e românul la noi, mai ales ANAF. Şi atunci poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la 5 la 2 ani , pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligaţiei de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca şi ANAF să poată acţiona din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile şi înainte de prescriere vine cu o astfel de măsură”, a mai afirmat Teodorovici.
Precizările survin după ce ANAF a trimis adrese pentru a cere date referitoare la rapoartele economice ale tinerilor căsătoriți, chiar și după cinci ani de la eveniment. Conform legislației, cei care refuză să coopereze sunt pasibili cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.
Comments are closed.