Băncile de top din UE implicate în cea mai mare fraudă fiscală din istorie

O serie de operațiuni ale băncilor de top din Uniunea Europeană au costat trezoreriile statelor membre suma de 55,2 miliarde de euro, conform unei investigații transfrontaliere.

În sistemul de fraudare denumit „cea mai mare fraudă fiscală din istoria europeană”, au fost implicate în principal Deutsche Bank și Santander – cei mai mari creditori din Germania și Spania, conform euobserver.com.

De asemenea, au fost implicate și băncile germane Commerzbank, Hypovereinsbank, Landesbanken și Warburg Bank, banca britanică Barclays, banca franceză BNP Paribas și băncile globale JPMorgan, Meryll Lynch, Morgan Stanley și UBS.

Înșelătoriile au funcționat prin intermediul așa-numitei scheme „cum-ex” în privința achiziționării de acțiuni și obligațiuni.

Termenul latin, care înseamnă „cu-fără”, reprezintă un jargon pentru un anumit tip de tranzacție comercială care permite băncilor să ascundă identitățile clienților lor.

Schema, la rândul său, ajută clienții să solicite reduceri fiscale false, duble sau multiple ale impozitului perceput pe câștigurile de capital plătite pentru tranzacțiile anonime.

Frauda a costat contribuabilii germani suma de 31,8 miliarde de euro între 2001 și 2016, conform estimărilor din anchetă. În Franța suma este de 17 miliarde de euro, în Italia 4,5 miliarde de euro, iar în Danemarca 1,7 miliarde de euro. A afectat, de asemenea, Austria, Belgia, Finlanda, Olanda și Spania.

Știrile despre acest fenomen au apărut pentru prima dată în Germania în 2016, însă valoarea sa totală a fost expusă printr-o investigație transfrontalieră, care a implicat 19 instituții mass-media din 12 țări, care a consultat mai mult de 180.000 de pagini de dovezi, inclusiv scrisori ale procurorilor germani.

„Acesta este cel mai mare furt al impozitelor din istoria europeană”, a declarat Christoph Spengel, expert în taxe la Universitatea din Mannheim, Germania, pentru ziarul german Zeit.

Noutățile vin în urma dezvăluirilor că Danske Bank, cel mai mare creditor din Danemarca, a fost autorul celui mai mare scandal de spălare de bani din istoria europeană. Banca daneză a încasat peste 200 de miliarde de euro, bani ruși „suspecți” via Estonia, a arătat ancheta.

Deutsche Bank a recunoscut anterior că a gestionat o valoare de circa 10 miliarde de euro cu tranzacții ilegale rusești.

Dezamăgirea în privința metodelor ilegale practicate de sectorul bancar nu a împiedicat însă liderii Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles, să continue inițiativa de implementare a unei uniuni bancare.

„Toată lumea este hotărâtă să propună un proiect la summitul din decembrie care să descrie viitorul uniunii bancare și care, de asemenea, să detalieze foaia de parcurs, adică modul de garantare a depozitelor și descrierea progresului realizat în privința uniunii piețelor de capital”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, după întâlnire.

„Uniunea bancară ar crea un mediu de reglementare mai stabil, a completat ea.

Dar scandalul Danske Bank a determinat și o dezbatere privind avantajele sistemului impus de Uniunea Europeană în Danemarca. Cazul de spălare a banilor „justifică suplimentar nevoia de a vedea ceea ce am putea obține suplimentar în cadrul uniunii bancare”, a declarat ministrul danez al finanțelor, Kristian Jensen, vineri.

Ancheta a arătat, de asemenea, că din schimbul de informații fiscale dintre statele membre UE nu a rezultat nimic pentru a împiedica frauda de mai multe miliarde de euro.

Aceasta a dezvăluit o scrisoare din partea procurorului din Köln, Germania, către Santander, care a declarat că a fost suspectată că a „planificat și executat tranzacții” care au facilitat „evaziunea fiscală amplă”. De asemenea, a arătat că inspectorii fiscali germani au percheziționat casele șefilor băncii Warburg.

Majoritatea băncilor a negat faptul că ar fi comis ilegalități.

Articolul precedentOradea, cel mai bun oraș al țării. Splaiul Unirii din București, cartier „neplăcut”
Articolul următorTermenul de prescriere fiscală ar putea scădea la doi ani

Comments are closed.