Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, detonează o adevărata bombă cu fragmentație Colectarea dărilor către Bugetul Statului exclusiv prin plăți on line. Ca să stimuleze utilizarea Net-ului el a spus că ar vrea ca ANAF să taxeze depunerea la ghișeu a declarației unice.

”De la 1 septembrie, această cale online va fi singura cale de comunicare privind taxele și impozitele între Stat și contribuabil. Altfel de comunicare.  (pe hârtie n.r.) înseamnă o cheltuială foarte mare pentru noi. Contribuabilul nu mai primește plicul acasă de la ANAF. Contribuabilii vor primi toate datele în contul personal de identificare existent pentru fiecare contribuabil la ANAF. Nu mai discutăm altfel”, a declarat Eugen Teodorovici, la un post de televiziune privat.

Ministrul se gândește ca depunerea la ghișeu a declarației unice să fie tratată ca furnizarea unui serviciu de către Fisc către contribuabil și să fie taxat ca atare.

”Cine vrea să meargă mai departe pe sistemul clasic ne poate contacta la ghișeu și poate ne și gândim să plătească, pentru că este vorba de un serviciu pe care îl ai gratuit online. Dacă preferi să vii la ghișeu, să stai de vorbă cu angajatul Fiscului, atunci poate fi și un cost pentru asta”, a spus Teodorovici.

Acesta a precizat că site-ul ANAF este blocat de numărul mare de accesări, pentru că termenul limită de depunere online a declarațiilor unice este 16 iulie, iar mulți contribuabili vor să prindă reducerea de 5%, dacă declarația este trimisă până la data scadentă.

Acesta a reamintit că declarația este obligatorie în cazul obținerii de venituri suplimentare în valoare de 1.900 de lei pe lună sau 22.500 de lei pe an.

”Am estimat undeva la un milion de contribuabili care vor depune aceste declarații, iar până în prezent au fost depuse un număr de 450.000 de declarații, din care 30 la sută au fost depuse online”, a spus ministrul.

Doar în 2018 termenul limită de depunere a declarației unice va fi de 16 iulie, începând cu anii următori termenul de depunere al declarației unice fiind de 15 martie, respectiv 30 de zile de la începutul activității în cazul celor care încep activitatea în cursul anului fiscal

Potrivit MFP, „Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România și/sau din străinatate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică”.

Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice este formularul prin care persoanele fizice declară veniturile nesalariale obținute anul acesta și trebuiesc taxate dar și veniturile din anul precedent ce nu au fost regularizate.

Declarația unică reunește 7 formulare:

  • declarația 200 (veniturile realizate din România);
  • declarația 201 (veniturile realizate din străinatate);
  • declarația 220 (venitul estimat/norma de venit);
  • declarația 221 (normele de venit pentru agricultură);
  • declarația 600 (stabilirea contribuțiilor de pensii – CAS – și sănătate – CASS – datorate statului);
  • declarația 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);
  • declarația 605 (cererea de stopare a plății CASS pentru persoanele fără venituri)

Principalele categorii de venituri ce trebuiesc declarate de persoanele fizice în declarația unică provin din:

  • activități independente;
  • cedarea folosinței bunurilor, cu excepția veniturilor din arendă;
  • activitați agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real;
  • piscicultură și/sau silvicultură;
  • transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar;
  • jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker;
  • activitățile artistice și sportive, în calitate de artiști de spectacol sau ca sportivi.

 

Articolul precedentRomânul mai degrabă schimbă mașina decât să zugrăvească
Articolul următorUE avertizează din nou asupra exploziei deficitului bugetar

Comments are closed.