Sindicatele contestă majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, în defavoarea sistemului public de pensii. Măsura a fost anunțată în exclusivitate la Realitatea Plus de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: contribuția la Pilonul II urmează să crească la 5 procente din salariul brut, începând cu 2021 și ulterior la 6%.
Sindicaliștii de la CNS Cartel ALFA solicită convocarea de urgență a Consiliului Național Tripart de Dialog Social pentru a discuta intențiile guvernării liberale de a majora la 6 procente din salariu contribuția la Pilonul II, față de 3,7% cât e în prezent.
„Guvernarea PNL și-a propus o serie de măsuri cu privire la Pilonul II de pensii administrate privat: eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat; eliminarea posibilității de a opta între Pilonul I și Pilonul II; creșterea procentului virat la Pilonul II.
In esență, se dorește mărirea părții din CAS care pleacă la fondurile private, aceasta însemnând o scădere proporțională a pensiei publice, fără însă a garanta obținerea vreunui beneficiu de câtre salariații care cotizează la sistem”, spun sindicaliștii.
Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA consideră că astfel de măsuri trebuie să facă obiectul atât a unei dezbateri cu partenerii sociali și societatea civilă, cât și a unei analize pe baza unor date și simulări concrete.
Potrivit Cartel Alfa, argumentele bazate pe panică („Sistemul de pensii se află într-un pericol iminent” – Violeta Alexandru) sau afirmațiile false și jumătățile de adevăr („numărul persoanelor active descrește simțitor” „Pilonul II este un sistem corect”) indică faptul că modificările nu sunt în interesul contribuabililor, ci sunt orientate prioritar în beneficiul administratorilor de fonduri de pensii.
„Cu alte cuvinte, Guvernul nu înțelege scopul social al acestui sistem și, prin măsurile pe care le propune, susține doar unul dintre actorii acestuia: businessul administratorilor.
Niciunul dintre sistemele de pensii obligatorii nu este perfect”, arată sindicaliștii.
Neîncredere în sistemul privat de pensii
Pilonul II a fost implementat in România, la fel ca în celelalte țări din Europa Centrală și de Est, ca un sistem care să suplimenteze veniturile de pensie a viitoarelor generații, evitând în acest fel riscul demografic cu care țările se confruntă.
Complementaritatea celor două sisteme ar putea astfel să asigure un echilibru și o garanție suplimentară pentru viitorii pensionari, astfel încăt, indiferent de evoluția demografică sau de perioadele de criza economică, vor avea la dispoziție fonduri din care să-și asigure traiul la bătrânețe.
Există numeroase semnale și analize care arată că privatizarea sistemelor de pensii, total sau parțial (pilon II), realizată în ultimii treizeci de ani, a avut un impact social și economic negativ, consideră sindicatele. În baza dovezilor acumulate, dintre cele 30 de țări care au adoptat astfel de scheme de pensii, mai mult de jumătate au anulat aceste reforme, arată Cartel Alfa.
Bogdan Iuliu Hossu, președinte CNS Cartel ALFA, spune că, în prezent, nu există nicio obligație legală a administratorilor de fonduri de a asigura o rentabilitate minimă a activului acumulat.
„Se vorbește despre pensia din Pilonul 2 ca fiind o „pensie suplimentară”. Nu este însă în niciun fel „suplimentară”, atâta timp cât nu există o minimă garanție că aceasta va fi mai mare sau cel puțin egală cu partea cu care se micșorează pensia publică (cu aproape o pătrime). Dimpotrivă, dovezile indică faptul că aceasta va fi la un nivel mai mic decât ceea ce se „pierde” din sistemul public. Comisioanele de administrare stabilite de legea nr. 411/2006 sunt mari în raport cu responsabilitatea pe care administratorul de fond o are. Astfel, nu există obligația de a garanta valoarea contribuțiilor nici măcar actualizată cu inflația”, arată șeful CNS Cartel Alfa.