Dacă la începutul pandemiei ar fi fost înghețate prețurile, s-ar fi ajuns într-o situație de criză a aprovizionării și la o penurie a produselor de bază asemănătoare celei din ultimii ani ai regimului Ceaușescu, a afirmat Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit lui Chițoiu, a existat la nivelul autorităţilor o discuție privind oportunitatea plafonării prețurilor și, din fericire,a fost aleasă varianta înțeleapăt de a nu face acest lucru.
„Era un risc real să ne trezim, la începutul pandemiei, cu măsuri panicarde precum îngheţarea preţurilor, care ar fi dus la o catastrofă, la situaţia din comunism, cine îşi mai aminteşte, cu lipsă de alimente şi cozi la magazine. Mă bucur că minţile mai calme au câştigat această dezbatere şi nu am recurs la măsuri de panică, care ar fi făcut mult mai rău decât bine”, a subliniat Chiriţoiu, citat de Agerpres.
„Retailul alimentar a fost un sector supus şocului la începutul pandemiei şi a rezistat, am văzut creşteri moderate, a fost o creştere mare a cererii şi o presiune mare pe lanţurile logistice, când statele închideau graniţele sau când şoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puşi în carantină”, a spus Chiriţoiu, la conferinţa „Evoluţia economiei în sectoare-cheie 2020”, organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.
„Cu toată această presiune, cu panica din rândul populaţiei, sectorul a funcţionat, n-am ajuns să avem penurie sau preţuri foarte mari, ceea ce ne arată rezilienţa sectorului. Aici sunt mândru că am contribuit şi noi la calmarea spiritelor”, a precizat oficialul Concurenţei.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei a avut date în timp real privind evoluţia preţurilor principalelor produse alimentare din Monitorul Preţurilor la alimente, iar acest lucru a ajutat autorităţile să ia deciziile corecte.